BG | EN

Три условни присъди за смъртта на скиор на писта „Мечи чал“

Илюстративна снимка: Antelao от Pixabay

Изпълнителният директор на „Чепеларе спорт“, прокуристът на дружеството Станимир Мутафчийски и служителят Кирил Янков бяха осъдени за престъпно бездействие, довело до смъртта на 28-годишен скиор на писта „Мечи чал“ край Чепеларе през 2015 г. Съдебният процес срещу тримата подсъдими в Смолянския окръжен съд продължи две години продължи.

След разпити на десетки свидетели и вещи лица по назначените две тройни комплексни експертизи съдебният състав ги призна за виновни. Васил Попов и Станимир Мутафчийски получиха условни присъди от по три години с петгодишен изпитателен срок, а операторът на системата за производство на сняг Кирил Янков – една година условно с тригодишен изпитателен срок. Обвиненията и срещу тримата са за престъпно бездействие и причиняване по непредпазливост смъртта на Данаил Кънчев.  

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд. 

28-годишният скиор загина на 14 февруари 2015 година. Данаил бил с приятелката си в Чепеларе по случай Деня на влюбените. Двамата карали ски на пистата „Мечи чал“. Към 15,50 часа на Червената писта Данаил отскочил от бабуна, излетял извън пистата и ударил главата си в ръба на необезопасена шахта от съоръжението за изкуствен сняг.  Съдебният лекар, извършил аутопсията, установява, че смъртта е настъпила от удар на главата в ръба на необезопасеното съоръжение. 

Дни след трагедията от дружеството, отговарящо за пистите – „Чепеларе спорт“ обезопасили шахтата, а острите краища покрили със сняг.

След трагедията сестрата на Данаил – Веселина Кънчева– адвокат в София, започна собствено разследване. Два месеца по-късно от ДНСК обявиха, че съоръжението за изкуствен сняг на „Мечи чал“ е незаконно. Министърът на туризма Николина Ангелкова поиска ограничаване на достъпа до червената писта на „Мечи чал“ и настоя за демонтиране на шахтите, захранващи с вода системата, за които има становище, че са изградени без нужните строителни книжа. 

Необезопасената шахта, в чийто ръб се е ударил Данаил
Снимка: Елена Павлова

Ски-център „Мечи чал“ доби печална слава с три смъртни случая, инцидент с 5-годишно дете и скиор, който остана инвалид. Още през март 2010 година на пистата загина 40-годишният Борис Лисев от София. Същия месец пловдивчанин падна и си счупи три ребра и остана инвалид за цял живот. На следващата година при падане почина 36-годишният Ангел Гечев от Пловдив. Неговите родители водиха дълга борба срещу постановлението за прекратяване на разследването. Накрая прокурори и съдии излязоха със становище, че смъртта се дължи на нещастен случай. 

Имотите, върху които се намира писта „Мечи чал“, са общинска собственост. През 2007 г. бе създадено публично-частно партньорство между Община Чепеларе – с 49% участие, и „Родопска инициатива” АД, с акционери „Орион ски”, „Родопски дом” и „Екологични продукти”. Година по-късно започва изграждането на съоръженията на спортния ски-център. Общината апортира сградата на действащо ученическо общежитие, а държавата прехвърля имотите на бившето военно поделение на връх Мечи чал на Общината, заедно с 26 сгради, които също са вкарани в „Чепеларе курорт”. Два месеца преди инцидента с Данаил Кънчев, като концесионер-ползвател на пистите и лифта се представя „Чепеларе спорт“ – без решение на Общинския съвет и процедура за отдаване на концесия. В същото време софийско лизингово дружество поиска несъстоятелността на „Чепеларе курорт“. И през 2017 г. с решение Смолянския окръжен съд дружеството бе заличено от Търговския регистър.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините