BG | EN

Сметната палата върна заличените данни от доклада за агенцията по приходите

Сметната палата е върнала повечето данни, които изтри от свой доклад през миналия месец, за Националната агенция за приходите, съобщи „Медиапул“.

Докладът бе за събираемостта на данъците, осигуровките и другите публични вземания през 2013-2016 г. Преди десетина дни се оказа, че Сметната палата е изтрила постфактум десетки таблици със статистика от ключовия си доклад с мотива, че те са били данъчна тайна.

Пред „Медиапул“ председателят на палатата Цветан Цветков е обявил, че към днешна дата са възстановени всички данни, които не са лични и не представляват данъчна тайна. Проверка на комисията за личните данни по случая пък показала, че е имало изнесени лични данни, но вредите били минимални, тъй като са свалени след 48 часа на сайта и поради това няма да се налага глоба на палатата.

Цветков посочва, че сред върнатите данни са тези за отписаните несъбрани публични задължения в размер на 10 млрд. лв. през 2016 г.

В доклада на Сметната палата се разяснява, че от началото на 2016 г. има промяна в закона, която позволява на НАП да отписва вземанията с изтекла 10-годишна давност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините