Шефът на ВиК – Шумен ще бъде сменен само 8 месеца след назначаването му

Илиян Илиев – управител на ВиК – Шумен
Снимка: Диана Желязкова

Управителят на ВиК – Шумен Илиян Илиев ще бъде сменен само 8 месеца след назначаването му начело на дружеството.  Той официално ще бъде освободен от поста си на извънредно общо събрание на 4 декември.

Смяната, за която се заговори през последните дни, вече е официално потвърдена, а на 28 ноември местният парламент в Шумен трябва да упълномощи своя представител в общото събрание на ВиК как да гласува на събранието. 

Илиян Илиев беше избран за управител на ВиК – Шумен в края на март тази година по предложение на държавата, която притежава 51 % от капитала на водното дружество. Преди това Илиев е бил директор на ВиК – Ловеч, а сега, по непотвърдена информация, е получил предложение да стане шеф на водното дружество в Перник.

Междувременно ВиК – Шумен остава в тежко финансово състояние, макар че шуменци плащат най-скъпата вода в цялата страна – 3,40 лв. за кубик. Още по-лошото е, че водата често е мътна и негодна за пиене, тъй като се черпи от язовир Тича, строен преди 40 години за селскостопански цели. Водата и досега е със статут на „поливна“, а за всичките тези десетилетия нито едно правителство не е успяло да построи пречиствателна станция за шуменци.  

Малко след встъпването си в длъжност Илиян Илиев обяви на първата си пресконференция, че ВиК – Шумен има неплатени задължения за близо 7 милиона лева.  Към края на 2018 г. дружеството е имало неплатени сметки за електроенергия за над 870 хил. лв., както и други краткосрочни задължения в размер на над един милион лева.  Най-голямото задължение на ВиК обаче е за над 5,7 милиона лв. по стар договор с японска фирма за рехабилитация на водопроводите, който дружеството оспорваше. В крайна сметка японската фирма заведе съдебен иск срещу ВиК – Шумен за първата дължима сума от 1,2 милиона лева и го спечели.  Предстои обаче ново дело по същия договор за още 6 милиона лева. 

Така през октомври, в навечерието на местните избори, ВиК – Шумен се оказа със запорирани сметки за 1,2 милиона лева.  По същото време стана ясно, че Енерго-про също заплашва да спре тока на дружеството заради неплатени сметки. По този повод общинският съветник Добромир Драев, който от години се занимава с проблемите на ВиК, предупреди, че дружеството на практика е във фалит, а това застрашава и проекта за пречиствателната станция, в която то трябва да вложи около 12 милиона лева собствено участие. 

В тази нажежена обстановка Илиян Илиев даде втората си и може би последна пресконференция като шеф на ВиК – Шумен. Това се случи на 29 октомври, малко след първия тур на местните избори и седмица след тежка авария, оставила града без вода за повече от 40 часа. Тогава Илиев се опита да успокои ядосаните шуменци и призова проблемите на ВиК да не се политизират, макар че в сухия режим прозираше не политика, а именно нейната липса.  Във връзка със задълженията към Енергото, Илиев беше категоричен, че никой няма да си позволи да спре тока на водното дружество. 

Шефът на ВиК обясни какъв е спасителния план за ВиК – Шумен – държавата да увеличи капитала си в него с 5 милиона лева, които да покрият най-спешните му дългове. Дали тези средства са намерени, не се знае. Но без такава финансова инжекция ВиК – Шумен наистина няма да може да изпълни проекта за пречиствателна станция, призна Илиян Илиев.  

Отделен въпрос е, че на този етап никой не казва колко всъщност ще струва проектът за пречиствателната станция за питейни води и довеждащия водопровод. Според различни информации се говори за цени от 90 до 160 милиона лева.  „Освен това в проекта е предвидена много стара технология, която няма да даде на шуменци очакваното от тях качество на водата. Единственото, което ще се случи, е поредното поскъпване на водата“, твърди по този повод Добромир Драев. Той коментира поредната смяна на шефа на водното дружество така:

„Илиян Илиев вече е бивш директор на ВиК – Шумен ООД и едва ли се притеснява за неизпълненото си обещание за чиста вода, което отправяше към жителите на града. Да видим кой ще е следващият управител на дружество. Поредният „меринжей“, разбиращ от тръби, води и кал“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам