Служител на НСО е обвинен, че е ръководил група за поръчково убийство

Снимка: скрийншот Би Ти Ви, архив

Дългогодишен служител на Националната служба за охрана (НСО) е обвинен за ръководител на организираната престъпна група, съпричастна към убийството на бизнесдамата Станка Марангозова през октомври миналата година.

Той и още двама души са в ареста, съобщи БНР. Информацията е огласена на брифинг на прокуратурата от говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Имена по време на брифинга не са съобщени, но за държавния охранител с чин „подполковник“ станало ясно, че той е имал логистични функции. Иначе имал отношение към охраната на масови мероприятия с участие на лица, контингент на НСО.

Експертизата на телефона е показала активна комуникация с действащи съдии, прокурори, бивши политици и министри, по думите на Милева – вероятно членуващи в обща масонска ложа.

В дома му прокуратурата обявила, че са намерени доказателства за поръчката, свързана със Станка Марангозова. Според държавното обвинение, платената цена е била 50 хил. лева, която групата си e разделила. Държавният охранител е притежавал и техническо средство за подслушване.

У него са открити и номера на преписки по дела, поради което, уточни говорителят на главния прокурор, ще се прави проверка и за престъплението „търговия с влияние“, извършено от магистрати.

Заради присъствието на офицер в престъпната група разследването е поето от Военната прокуратура.

От НСО са заявили, че на Военно-окръжна прокуратура – София се оказва пълно съдействие по продължаващите действия на разследващите органи.

Поръчителят на убийството, който по данни на БНТ, е доведен син на бившия социален министър Емилия Масларова, е напуснал страната през март и се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол. Пред БНТ Масларова е обявила, че Иво Масларов не е неин син. „Аз имам син, който се казва Константин. Това е син на моя покоен съпруг от първия му брак. Никога не съм живяла с него, нито той с мен, никога не сме поддържали отношения, нямаме добри отношения. Даже и с баща си нямаше такива и дори не присъства на погребението му“, е казала тя.

Бизнесдамата Станка Марангозова беше намерена застреляна в автомобила си в столичния кв. „Младост“ на 10 октомври 2019 г.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам