BG | EN

Служител на МВР е сред задържаните за участие в група за нелегално производство на тютюн

Скрийншот от видеото на МВР

Служител на МВР е сред задържаните членове на престъпната група за нелегално производство и разпространение на тютюневи изделия, разкрита на 12 юни при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Благоевград, Русе и Сливен. Полицаят е участвал в разпространението на стоката, заяви днес на пресконференция говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, цитирана от Българското национално радио.

Служителят е млад и работи отскоро в отдел „Жандармерия“ в МВР. Днес ще бъде внесено искането за задържане под стража и на полицейския служител, посочи прокурор Милева.

В престъпната група са участвали поне още 10 души, на които вчера бяха повдигнати обвинения за производство и продажба на „марков“ тютюн. В резултат от дейността на групата нанесената щета на държавния бюджет от избегнат акциз възлиза на 3 млн. лева, посочват от полицията. 

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2017 г., съобщиха от прокуратурата Участниците се занимавали с нелегално производство на тютюн за пушение и разпространението му на крайни клиенти в цялата страна. За целта са организирали три нелегални цеха с машини и съоръжения за обработка – омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично.

Част от обвинените са задържани в момент на производство на нелегалната стока. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи „Давидоф“, „Карелия“, Марлборо“ и „Кемъл“.

При претърсването са /r.r иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се е водело т. нар. черно счетоводство, от които разседващите видели, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 хил. лева месечно. Част от членовете на групата са били задържани в момент на производство. Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, каквато функция е изпълнявал и полицейският служител. Нарязаният тютюн за пушене се е продавал в разфасовки от по 1 кг на цена от 45 лв/кг. Служителят на МВР е задържан вчера при превоз на 30 чувала тютюн за пушене с личния му автомобил. В повечето случаи е транспортирал тютюна униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си.

Към този момент няма данни за участие на други полицейски служители в подобна логистична дейност, посочи директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Румен Ганев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините