BG | EN

Служител на ГДБОП е арестуван заради участие в организирана престъпна група

Изявлението на Иван Гешов беше предавано на живо във Фейсбук канала на bTV

Антимафиот от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е арестуван при акция на Специализираната прокуратура и Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Той е с обвинение за участие в групата от служители на Икономическа полиция към столичното Четвърто районно полицейско управление, събирали „такса спокойствие“ от собственици на заведения и търговски обекти в квартал „Лозенец“.

На брифинг в София зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи подробности за разследването. По думите му срещу служителя на МВР показания са дали свидетели, включително и анонимни.
„Обвинението е за участие в тази престъпна група и лично укривателство. Става въпрос, че са известни случаи, в които служителят на МВР е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, касаещи продажба на стоки с неистински търговски марки, на народен език ментета. Някои ги наричат реплики. Доказани са няколко такива случая. Тази дейност е осъществявана, докато служителят е бил в IV РУ- София”, поясни зам.-главният прокурор.

От думите му се разбра, че не е имало твърда тарифа за „Такса спокойствие”, а е зависело от дейността и оборота на търговския обект.

Ръководителят на Столичната дирекция на вътрешните работи – ст. комисар Ивайло Иванов, заяви в отговор на журналистически въпрос, че няма конкретна причина служителят да е напуснал Четвърто РПУ в София. „Той е подал заявление да бъде преназначен в ГДБОП, към този момент не е имало пречки това преназначение да не бъде извършено. Досега за него не е имало сигнали. След като приключи проверката, служителят ще бъде дисциплинарно уволнен”, поясни той.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините