Служебният екоминистър Асен Личев спря процедурите за нови строежи в Царево

Царево
Снимка: Фейсбук група Царево

Служебният министър на околната среда Асен Личев е разпоредил на регионалната инспекция по околна среда да не съгласува нови строежи при липса на Общ устройствен план и без оценка на кумулативния ефект от множеството сгради в община Царево.

Това съобщи Марта Георгиева, инициатор на подписка срещу строителството в община Царево и общински съветник от „Демократична България“ в София в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

В началото на месец август от неправителствената инициатива „Зелени закони“ призоваха гражданите да изпратят на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев писма с искане да отмени „скандално писмо на своята предшественичка Искра Михайлова от 2014 г. Това писмо в нарушение на закона позволява нови строежи, без наличието на действащ Общ устройствен план и без да се отчита кумулативният ефект от въздействието на всички строежи, както и разрешава застрояване на зона А и Б в нарушение на ограниченията посочени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.“

Това важи и за Природен парк „Странджа“, за който и досега екоминистерството не е приело задължителния план за управление на защитената територия.

Служебният министър демонстрира през последните месеци нова политика в защита на българското Черноморие, като отмени заповедта за намаляване на площта на защитени дюни край плажа „Смокиня“, както и с действията на правителството по опазване на плажовете „Паша дере“, „Карадере“ и „Корал“ чрез включването им в „Натура 2020“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам