BG | EN

Сливенската болница: В лечебните заведения връзване на пациенти в детска възраст е практика

Снимка: Фейсбук група

Ръководството на сливенската болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ излезе със становище по повод сигнала на майка, съобщила за връзване на деца, настанени сами в Детското отделение на болницата. Сигналът предизвика възмущение и стана причина за проверки от прокуратурата, здравните власти и Държавната агенция за закрила на детето.

На кадрите, показани днес от Би Ти Ви се вижда как ръцете и краката на бебета, настанени в детското отделение са вързани за креватчетата. От болницата, обаче, посочиха, че „е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати. Прави се единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител. Същите са на мониторен контрол, инфузионна терапия и кислородолечение.“

Според ръководството на болницата, тиражираните в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, „уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти.“

Майката, подала сигнала, обаче, посочва, че не поставя целия персонал под един знаменател.

„Имаше едно бебенце на три месеца със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи впечатление. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, но нямаше как, като беше вързано и освен това се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към медицинско лице. Намерихме една сестра, а реакцията й беше недоволство. Влезе вътре и затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето“, разказва Мария Георгиева – една от майките, които подават сигнала. „Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето започна да плаче в 21 ч. и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на следващия ден, когато застъпи другата смяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето“, обяснява Мария.

След сигнала на Мария следват и сигнали от други майки. Те разказват, че масово децата без придружител стоят така вързани почти 24 часа.

Пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев потвърди, че има подобна практика за обездвижване, когато бебетата са сами и трае вливането на лекарствата им. „Трябва да бъдем много внимателни по отношение на точното използване на това фиксиране, защото без него няма как да стане. Най-малките деца трябва да бъдат обездвижени, докато тече системата“, обяснява той.

Кунчев каза още, че макар да не оправдава никого, трябва да се обърне внимание колко са медицинските сестри в България. „Могат ли тези хора да се грижат както трябва, ако са недостатъчни като персонал? За такова отношение не можеш да оправдаеш никого и ако това се потвърди, виновните трябва да си получат заслуженото, но трябва да отчитаме всички факти и дали са в състояние да си изпълняват задълженията, когато са наполовина по-малко от необходимото в страната“, каза той.

Подобна позиция е застъпена и в съобщението на сливенската болница. „В момента Детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от КОВИД – медицински сестри и лекари. Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение.“, заявяват от болницата. От там посочват още, че в момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. В Детското отделение при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен се лекуват деца не само от Сливен, но и от Ямбол, Бургас, Сунгурларе, деца с остри чревни инфекции, които са обект на инфекциозните отделения. Тук е открит единственият детски КОВИД-сектор, където се настаняват деца с по-тежки инфекции от Сливен и Ямбол.

Медиите, обаче, показаха и друга майка, пожелала анонимност и описваща случай отпреди година и половина. “Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха възможност да помръдват изобщо. Като попитах защо са вързани, ми казаха, че уж да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, главно за да не се налага да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги погледне“, разказва жената. Тя е снимала клипове, които показва. Признава, че дълго време обмисляла дали да подаде сигнал, но близките й я разубедили.

След медийните публикации, проверка обяви, че започва и сливенската прокуратура.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините