След 5 часа дебати общинските съветници в Шумен решиха да насрочат нова сесия за тегленето на 20-млн. лв. заем

Заседание на Общински съвет – Шумен, архив
Снимка: Диана Желязкова

След 5 часа дебати общинският съвет в Шумен отложи решението за 20-милионния заем, който кметската администрация иска да изтегли за асфалтиране на улиците в града и в селата. Съветниците решиха да се събират отново на извънредно заседание за кредита, което ще се проведе на 8 октомври.

Предложението за кредита трябваше да събере поне 21 гласа, но не получи мнозинство. „За“ гласуваха 18 съветници, един беше против, други 12 гласуваха „въздържал се“. Последва процедурно предложение въпросът за заема да се гледа на извънредно заседание на 12 октомври, но то също не събра гласове. Едва в 17 ч., преди закриване на заседанието, съветниците все пак взеха решение за провеждане на извънредно заседание за кредита на 8 октомври.

Шуменските общински съветници одобриха по принцип идеята за кредита, но видяха два основни проблема в предложението на местната администрация – улиците, които ще се асфалтират и съставът на комисиите, които ги определят.

Констатирани бяха разминавания в списъците на улиците и в начина на разпределяне на средствата в малките населени места.

„В началото всички групи в общинския съвет получиха списък със 110 улици за ремонт, този списък беше подложен и на обществено обсъждане и е некоректно да се гласува нещо различно от този списък“, обявиха съветници от левицата.

От изказванията на кметовете на селата пък се разбра, че критериите за селата не са били спазени.

„Специално излъчена комисия определи броя на постоянно живеещите в селата като критерий за това, колко улици ще се ремонтират. Изведнъж в хода на обсъжданията представители на местната администрация настояха да се приемат и други критерии, и накрая се взеха пари от големите села и се прехвърлиха в малките села. Т.е. не спазвахме никакви критерии“, оплака се кмет на едно от големите села в общината.

Съветниците изразиха недоволство и от факта, че в списъците за ремонт няма нито едно междублоково пространство, въпреки че това е включено в името на кредита.

Въпроси предизвика и предвиденият 2-годишен гратисен период за плащането на заема. „Двете години гратисен период свързани ли са с друго, освен с изтичането на мандата на кмета“, попита председателят на групата на БСП Данаил Данчев, след като стана ясно, че изплащането на кредита остава за следващия кмет.

Нямам намерение след 2 години нито да кандидатствам (за длъжността, б.р), нито да се занимавам с политика, така че няма политически умисъл“, отговори кметът Любомир Христов.

Данчев попита и каква е цената на квадратен метър за преасфалтиране. Зам. кметът по строителство Боян Тодоров обясни, че „средно е залагано 30 лв. за преасфалтиране без ДДС“. Първоначалните разчети бяха за 22 лв. на квадратен метър, репликира Данчев и изчисли, че има 30 % повишение на цената на асфалтирането. Зам. кметът Тодоров обаче оправда поскъпването с инфлацията. „Ако заложим ниска цена при тази инфлация, сметките ни няма да излязат.“, заяви Тодоров.

Общинският съветник Добромир Драев напомни за непрекъснатите аварии на старата водопроводна мрежа и предложи първо да се ремонтират водопроводите и една тогава да се асфалтират улици. „Докато в единия край на Шумен се асфалтира, на другия край ВиК вече ще копае, защото тази мрежа непрекъснато аварира. В селата има улици с етернитови водопрови, какво ще асфалтираме?“, попита Драев.

В крайна сметка повечето съветници настояха решението за кредита да се отложи, а дотогава да се конкретизират улиците за ремонт и да се промени съставът на комисиите така, че кметската администрация да няма мнозинство при определянето на списъците. „Нека да се изчистят спорните въпроси, защото такова отговорно решение като тегленето на заем от 20 милиона лева трябва да се вземе с консенсус“, призоваха и Даниела Русева, и част от съветниците от ДПС.

Кметът Любомир Христов и групата на ГЕРБ не се съгласиха с отлагането на точката, но не успяха да съберат 21 гласа в залата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам