След 4 години и смяна на властта разследващи внезапно откриха нарушения по договор на Община Благоевград

Години наред договорът беше обект на медийни публикации, разследвания и петиции на граждани без каквато и да е реакция от страна на отговорните институции

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов
Снимка: „Благоевград нюз“

Поне от 3 години насам поредица от журналистически материали разкриват как в Благоевград е сключен договор за публично-частно партньорство, по силата на който водопровод за минерална вода трябва да бъде изграден, за да захранва частни обекти и общински басейн за децата на Благоевград. Изпълнява се обаче, само част от замисъла. Минерална вода достига до два частни хотела – собственост на общински съветници в града, но не и до общинския басейн.

Независимо от публикациите през годините, едва сега прокуратурата откри данни за престъпление. Това се разбра след публичен сигнал на председателя на Общински съвет – Благоевград до новия кмет на града, ден след като съдът го свали преждевременно от поста.

В момента Благоевград се готви за кметски избори и според местните хора имената на част от участниците в басейновата сага се спрягат като кандидати.

Как започва всичко

Преди четири години Община Благоевград, ръководена от тогавашния кмет Атанас Камбитов, решава да превърне града в СПА дестинация. Това си намерение го описва в общинската програма за развитие, разказва Би Ти Ви. Изготвя проект за изграждане на водопровод, по който минералната вода да бъде отведена до модерен плувен комплекс – за къпане и за подгряване на водата в басейна. Сключва се договор за публично-частно партньорство с хотел, който също да ползва от минералната вода. Община Благовград инвестира в начинанието близо 400 хил. лв.

Водата тръгва близо до центъра на града и водопровода продължава към частния хотел. Тръбата, която трябва да стигне до общинския басейн, обаче, и към момента все още не е свързана.

Това е пореден скандал около минералната вода.

През 2019 година двама хотелиери – общински съветници влизат в спор за разпределението й. Румен Калайджиев, собственик на хотел „Езерец“ и бивш съветник, е в спор с концесионера на банята Христо Ковачки – дългогодишен член на съвета. Калайджиев е входирал куп сигнали срещу Ковачки, че не плаща за минерална вода. Освен това, хотелиерът се оплаква, че тръбата, водеща към неговия хотел, е поставена по-високо и вода до него не достига.

През юли 2019 година общинската съветничка Злата Ризова инициира онлайн петиция за преразглеждане и отмяна на решението на ОбС – Благоевград, с което с минерална вода се захранва хотел „Езерец“, собственост на съветника Румен Калайджиев.

„Мотивът ми да инициирам петицията е огромното недоволство, което всички благоевградчани знаем, че се натрупа в последата една година. Администрацията на кмета Камбитов твърдеше, че има минерална вода, която не се използва пълноценно и буквално изтича в канала. Казваха, че този съвместен проект ще бъде изгоден за Благоевград. Оказа се обаче, че не се случи както ни се обясняваше,“ каза тогава в ефира на Радио Благоевград Злата Ризова. Тя допълни, че към момента общинският плувен басейн не е захранен с минерална вода, докато хотелът на Калайджиев от месеци използва ценния пророден ресурс.

Близо 4 години след сключването на договора и 3 години след медийните публикации прокуратурата откри, че проблем има

Председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, кандидат за кмет на изборите през 2019 година, пък пуска сигнал до прокуратурата заради това, че „не е защитен обществения интерес“. Преди няколко дни в профила си във Фейсбук Тодоров съобщи, че е изпратил писмо до кмета на Благоевград с искане „да входира незабавно в съда искова молба за разваляне на договора за минералната вода до „Езерец“.

В мотивите си председателят на Общинския съвет се позовава на писмо от 22 март т.г. от Окръжна прокуратура – Благоевград, с което е уведомен, че според прокуратурата, по договора за публично-частно партньорство „са налице данни за извършено престъпление“ по служба от страна на кмета Камбитов и заместника му по това време. По тази причина държавното обвинение изпраща материалите към Специализираната прокуратура.

Според Андон Тодоров, договорът за публично-частно партньорство е бил сключен при отменен закон.

Хотелиерът: Аз си изпълнявам задълженията по договор

„Договорът е направен в съотношение 51 към 49 %. Макар че аз ползвам 4 пъти помалко вода, плащам 51 % и нещо изключително важно, от деня първи -тези съоръжения стават общински. Договорът е изпълнен, перфектен и аз си изпълнявам задълженията по договор така, както за стопанисване на водата, така, както и за заплащане на количествата, които използвам“, твърди пък собственикът на хотела Румен Калайджиев и допълва „На база водомер платих 14 500 лева, въпреки пандемията и това, че почти цялата година не сме работили, това е само към община Благоевград. Отделно към ВиК, където таксите са малко по-големи, се плаща ежемесечно и сумата е по-голяма.“

Камбитов: Договорът е законосъобразен

„Договорът с „Езерец“ е законосъобразен и единствено и само в полза на Общината, или, иначе казано, интересът на общината е защитен на 100%. „Езерец“ плаща почти 60% от стойността на водопровода, а ползва 25 % от дебита. Общината плаща 40%, а ползва 75% от дебита“, заяви бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

Атанас Камбитов е известен от поредица разследвания на „За истината“, свързани с харчовете на общинската администрация под негово ръководство, но също и с това, че разследващите години наред оставаха „слепи“ за сигналите за нарушения. Едва след като Камбитов напусна партията на Борисов и се присъедини в редиците на „Републиканци за България“ на Цветанов по сигналите започнаха да излизат резултати за констатирани нередности.

Разследванията за бившия кмет на Благоевград може да видите тук и тук, и тук.

В отговор на обвиненията от председателя на съвета Камбитов припомня, че Андон Тодоров е един от съветниците, гласували „За“ сключването на договора през 2018 година.

„От общинска администрация ни беше обяснявано, че едва ли не, ако ние не гласуваме за този тръбопровод, ние сме против децата, пречим за развитието на спорта, на плуването, направен е вече този общински басейн, толкова средства вече са хвърлени това да се изгради“, спомня си по повод гласуването председателят на ОбС- Благоевград.

Само един съветник е бил против

Единственият, който още тогава е бил против е друг бивш съветник – Георги Васев. Основният му мотив е съмнението, че водата ще бъде достатъчна за захранване на обектите.

„Аз не знам какви гайди им свирят в главите и на тогавашния, и на сегашния кмет, но тогавашният кмет примерно има някакво обяснение, че обектът нямаше разрешително за ползване към момента за взимане на решение за утвърждаване на бюджета за съответната година. А за новия кмет, бога ми, не мога да отговоря, защото не знам“, казва Васев.

Бившият кмет Камбитов не довършил идеята си с мотив, че не му е стигнало времето. Водопроводът получил разрешително само месеци преди изборите, на които той губи от Румен Томов.

През следващите две години ситуацията остава непроменена. Управителят на „Спортни имоти“ към общината обяснява това с притеснения, че

обектът може да изгуби гаранцията си.

„Първо трябва да се извърши анализ на тръбите, които са заложени в подовото отопление, дали може тази вода да мине през тях и да ги увреди.

Когато забиеш един пирон в една сграда – направиш отвор, гаранцията пада. А ако е 21 години гаранцията, какво правим? Ако вие сте тука и вашето дете е тука, ще кажете: „Ааа, не смея така“, казва пред Би Ти Ви Валери Миков, управител на „Спортни имоти“ в Община Благоевград.

„Двама кметове, и двамата имаха възможност по близо две години да го направят и не го направиха“, отбелязва председателят на общинския съвет Андон Тодоров, чието име и този път се коментира сред кандидатите в предстоящата кметска надпревара.

„Ако аз го правя – мисля – не повече от една седмица! И не само за душовете – за душовете ще ви я вкарам за един ден“, казва пък собственикът на хотела Румен Калайджиев.

Предстои Спецпрокуратурата да се произнесе

дали са налице данни за нарушение, неизпълнение на служебните задължения, или превишаване на властта с цел набавяне за себе си или за другиго облага от страна на длъжностните лица, разписали договора.

А през това време неусвоената минерална вода изтича в канализацията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам