След 11 нападения на мечки, горски поискаха разрешение за отстрел

Снимка: „Отзвук“

Отстрел на две мечки поискаха от Държавното горско стопанство в родопското село Славейно. За нападенията и за нанесените от тях щети са представени протоколи, а комисията към Регионалната дирекция по горите в Смолян е изпратила предложение, като се очаква крайното решение на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), съобщи регионалното издание „Отзвук„.

Само за един месец мечките са извършили 11 нападения върху животни и пчелини в община Баните, а щетите са на стойност 10 160 лв., съобщи „Отзвук“, като се позовава на свои източници.

На 28 април т.г. са били унищожени пчелни семейства край село Вишнево. За времето от 1 до 9 май в района на село Гълъбово мечка са убити крава, телета, овце. Нападенията са продължили и в землището на Давидково, а по-късно и в село Сливка.

Според комисията, изготвила предложението до министерството, нападенията на кафява мечка върху домашните животни в района на община Баните през последните два месеца ескалират. Специалистите са категорични, че става въпрос за най-малко два проблемни екземпляра, тъй като два от случаите са на една и съща дата – 15 май, но на различни места отдалечени едно от друго на около 7 км.

От РИОСВ Смолян съобщават, че през месец май са проверени 23 сигнала за щети от кафява мечка. Установени са 9 случая на нападения над пчелини и 14 случая на нападения над селскостопански животни. В село Триград щетите са три, в Гьоврен – една, в Баните – осем, в село Кожаре – една, в Ардино – две, в Лъки – една, в Смолян – четири, а в селата Върбово, Широка лъка и Могилица – по една.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам