След шест години чакане и за три пъти повече пари започна укрепването на свлачище край Сухиндол

Първа копка на укрепителните работи.
Снимка: Община Сухиндол

Започна укрепването на свлачището, за което Община Сухиндол чака шеста година пари от държавата. Заради пропадането, започнало през 2005 г. пътят между Сухиндол, Павликени и Севлиево беше затворен в продължение на години, но от 2019 г. го отвориха аварийно, с предупреждението, че е опасен за преминаване.

В края на 2020-та година е сключено споразумение за финансиране от 8.7 милиона лв. за всички дейности по укрепването и са преведени 2 млн. лв., с които да започне реалното проектиране, разработването на идеен и работен проект и съгласуването им с Министерството на регионалното развитие, откъдето идва финансирането. Наскоро са преведени още близо 4 млн. лв. по втория транш.

Дължината на участъка, който ще бъде укрепен е над 350 метра, приблизително толкова е и височината му, по информация на Община Сухиндол. „Добре е, че сега няма вода и може да се работи. Исканата сума в началото беше много по-малка, но с годините свлачището се разшири и ако парите не бяха отпуснати пътят щеше да бъде откъснат“, коментира кметът на Сухиндол Пламен Чернев, цитиран от общинския сайт.

Обектът трябва да бъде приключен до две години, какъвто е договорът с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тогава трябва да бъде завършено цялостното укрепване, отводняването и подпорната стена. Ще бъде премахнат и част от скалния венец, между който се е образувала голяма пукнатина с размер над 2 метра.

Така изглежда свлачището през 2015 г.
Снимка: фейсбук страница на Община Сухиндол

Пътят е основна връзка на община Сухиндол със Севлиево и главното трасе за София. По него се достига до язовир „Александър Стамболийски“, както и до село Горско Косово, където се намира Дома за пълнолетни лица с деменция.

За укрепване на свлачището държавата най-напред отказа пари, тъй като „няма ангажимент да плаща за укрепване на свлачища на общински пътища. Нейна грижа е само регистрирането и мониторингът им. Оттам насетне Общините, на чиито територии са застрашените участъци, сами трябва да осигурят средствата, с които да ги ремонтират“. Това отговори бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос, зададен от народния представител в 44 Народно събрание Весела Лечева (БСП).

Още за ангажиментите на държавата тук.

Тогава Лечева попита как държавата ще помогне на Община Сухиндол да се справи със свлачище, чието укрепване ще струва 6 млн. лв., а бюджетът на Общината за 2020 г. е 4 млн. лв. В отговора си министър Аврамова казва, че „МРРБ е изпълнило своите задължения, свързани с геозащитната дейност за регистриране и мониторинг на свлачищните райони, защото след всеки подаден сигнал от кмета на община Сухиндол за активизиране на свлачищни процеси е оказано необходимото съдействие за организиране на инженерно-геоложки доклади, а съответните данни са нанесени в регистъра на свлачищните райони“.

С изготвянето на доклади и нанасяне на данните в регистъра очевидно грижата на държавата се изчерпва, въпреки, че жители на четири села в общината излязоха през 2015 г. на протест с искане държавата да се намеси за решаване на проблема, а в последствие събраха 1200 подписа, които връчиха на областния управител на Велико Търново. Той обаче обясни, че правомощията му позволяват само да лобира пред Междуведомствената комисия към Министерски съвет за възстановяване и подпомагане.

Шест години по-късно работата действително започна, но ако през 2015 г. тя можеше да бъде свършена за 2 млн. лв., днес за същото ще бъдат похарчени три пъти повече, показват сметките.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам