BG | EN

След смъртта на 11-годишния Венци спортен комплекс “Дунав” в Русе вече има защита от мълнии

Среща между „Локомотив“ – Русе и „Спартак“ – Варна през април 2018 г. на стадиона в Русе, на който на 30 август т.г. мълния порази дете.
Снимка: „Фронтално“ / ПФК „Локомотив“ – Русе

Русенският спортен комплекс “Дунав”, на който през август м.г. мълния уби 11 годишния Венци вече разполагал с работеща мълниезащита, съобщават местни медии. След трагедията управителят на дружеството Симеон Симеонов твърдеше, че стадионът разполага с два работещи гръмоотвода. 

Разследване на “За истината” обаче установи, че това не е вярно. Според документи, в деня на инцидента на спортен комплекс „Дунав“ не е имало работеща мълниезащита, въпреки, че това е било заложено по проект. Именно това е наложило „пропускът“ да бъде поправен.

Игрището е общинска собственост, но от 2018 г. се стопанисва чрез концесия от дружеството „РДС инвест“ ЕАД.

В края на февруари главният архитект на Община Русе Иван Ениманев е издал разрешение за строеж на мълниезащитна инсталация. Любопитното е, че възложители са както фирмата-концесионер, така и самата Община Русе. Сметката обаче е платена от стопанина на спортния комплекс.

Това заяви самият Симеон Симеонов в телефонен разговор с “За истината” в началото на април. 

Междувременно, на последното си заседание общинските съветници в Русе гласуваха бюджетна корекция, с която отпуснаха 58 хил. лв. за изграждане на гръмоотводи на общински спортни обекти. Представеният списък включва практически всички големи спортни съоръжения в града. 

По този повод “За истината” получи достъп до вътрешна комуникация между общинското предприятие “Спортни имоти” и общинската администрация. От нея става ясно, че местната власт е била наясно за проблемна или липсваща мълниезащита още от 2021 г., но до трагичния инцидент с 11-годишния Венци никой не е взел отношение по проблема.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините