Скандалът с регистрацията на „Демократична България“ в Стара Загора ескалира след решение на ЦИК

Илюстративна снимка: Radian.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Стара Загора, с което се отказва регистрация на кандидатската листа на „Демократична България“ (ДБ) за предстоящите парламентарни избори.

Районната избирателна комисия в Стара Загора гласува с мнозинство (само с три гласа „против“), че не може да приеме документите на коалицията, които са подписани електронно, а не собственоръчно от съпредседателите на ДБ. След този инцидент от ЦИК са поискали всички районни избирателни комисии в страната да изпратят писма, в които да посочат има ли и други случаи на регистрации на партийни листи с електронни подписи, съобщи пред „За истината“ Златина Йовчева – председателката на РИК в 27-ми старозагорски избирателен район.

На въпроса ни на какво основание са отказали регистрацията на листата на ДБ в Стара Загора, Златина Йовчева се позова на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и на Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година относно електронната идентификация. Изборният кодекс позволява използването на електронен документ при внасянето в ЦИК на подписки за регистрация на партии и коалиции. По думите на Йовчева старозагорският случай ще постави на вниманието на законодателя необходимостта цялата изборна администрация в страната да бъде включена в единната електронна система, както останалите държавни институции, тоест да бъде уредено законово валидирането на електронните подписи в изборния процес.

Пред „За истината“ Атанас Славов – водачът на кандидатската листа на „Демократична България“ обяви, че ще обжалват решението на РИК (потвърдено от ЦИК) пред тричленен състав на Административния съд в Стара Загора. И потвърди още веднъж, че и в други градове в районните избирателни комисии кандидатските листи на коалицията са внесени с електронни подписи. На въпрос на медията ни кои са тези градове, юристът посочи единствено Пловдив, където лично занесъл документите за регистрация на пловдивската листа на ДБ. Конституционалистът очаква ВАС да реши с юридически аргументи този казус. Ако обаче „Демократична България“ остане без кандидати в изборите за парламент в Стара Загора и евентуално на други места в страната, това ще бъде безпрецедентен скандал и служебно елиминиране на конкурент, коментира Атанас Славов.

„Демократична България“ излезе със специално прессъобщение. В него се посочва: „Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда. Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията!“

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам