Управителят на ВиК-Смолян беше сменен след протести на граждани срещу водния проект и неодобрен бизнес-план

Управителят на „Водоснабдяване и канализация” – Смолян, Мариян Николов е уволнен. От сряда миналата седмица дружеството се управлява от бившия зам.-кмет на Смолян инж. Румяна Янчевска, научи „За истината“.

Решението за прекратяване на договора за управление с Николов и назначаването на нов управител е взето на заседание на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Промяната е вписана в Търговския регистър, но не става ясно каква е причината за освобождаването на бившия управител. Факт е обаче, че в Смолян се изпълнява вторият проект за воден цикъл на града на стойност над 90 млн. лв., който от няколко месеца „буксува”.  Стотици са жалбите на жители на града срещу некачественото строителство. Заради с месеци неасфалтиране на улиците хората излязоха на протести и блокираха възлови улици и кръстовища.

Репортажи от протестите на жителите на Смолян – тук и тук

„С ясното съзнание съм, че гражданите негодуват и има проблеми с водния цикъл, моята цел е да се решават тези проблеми. Да, има много жалби, има проблеми, голям проблем ще е изпълнението на следващия договор по „Жълтия Фидик“, който за съжаление още не е започнал и се бави година и половина. Но смятам, че бих могла да се справя.”, каза пред „За истината” новият управител на „ВиК” Румяна Янчевска, която бе ръководител на първия воден цикъл в Смолян. Тя бе представена пред екипа на дружеството в Смолян от Ивайло Ванков – представител на Борда на директорите на „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

„Запознах се със заместник-управителя и началниците на отделите. Предстои с всеки от тях да говоря за проблемите в отделните сектори. Ще ми трябва малко време, за да мога да се запозная с нещата. Чувствам се спокойна и в свои води. Минала съм много общински проекти, свързани с ВиК, когато бях заместник кмет”, допълни Янчевска.

Защо Смолян застана срещу предложения бизнес-план на местното „ВиК“ – тук.

Като основни проблеми, които стоят за решаване пред „ВиК“-Смолян, Янчевска очерта неприетия бизнес-план за 2022 г. на дружеството и неодобрението му от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).  „В момента проблемът е повишението цената на тока, с което много се утежнява ситуацията“, посочи още тя.

Румяна Янчевска е строителен инженер, завършила е „Промишлено и гражданско строителство“ във ВИАС (сега УАСГ). Била е зам.-кмет на община Смолян, работила е в Национална компания „Индустриални зони“, където е отговаряла за обществените поръчки, както и в частния сектор, собственик е на консултантска фирма.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам