След популистко наддване: Премиер, министри и депутати остават без заплати до 13 май (допълнена)

Илюстративна снимка: parliament.bg

В разгара на епидемията депутатите цял ден се занимаваха със себе си и накрая великодушно решиха да се откажат от заплати до 13 май, когато е планирано да свърши извънредното положение, съобщи Mediapool.

До това решение се стигна след многочасово „наддаване“ с колко да си намалят възнагражденията, в резултат на което ГЕРБ се почувстваха неудобно от предложението си за тяхното замразяване и решиха депутатите, премиерът и членовете на кабинета да не получават такива докато трае извънредното положение.

Гласуваният късно вечерта текст обаче не важи за президента, вицепрезидента и съдебната власт. Така ГЕРБ поставя в патова ситуация държавния глава и другите, които не са посочени в предложението – те или трябва да се откажат от възнаграждението си, или да станат обект на критики, ако не го направят. Още в пленарната зала вече имаше призиви хората на тези позиции сами да се откажат от заплатите си.

До предложението на ГЕРБ се стигна, след като преди това избухна спор за това с колко да се намалят възнагражденията на народните представители. Първоначално се очакваше да се приеме предходното предложение на управляващата партия за замразяване на парите на премиера, министрите, президента и депутатите за периода на извънредното положение.

В момента възнагражденията на депутатите се актуализират на всеки 3 месеца и възлизат на тройния размер на средната заплата в обществения сектор. Поредното увеличение се падна в началото на април и основната заплата на народните избраници трябваше да стане 4284 лв., докато маса предприятия и бизнеси изнемогват, безработицата расте заради короновирусната епидемия, а бюджетът трябва да се актуализира заради кризисни разходи и очакван спад на приходите. Председателят на парламента Цвета Караянчева първоначално заяви, че замразяването на заплатите щяло да е популизъм, с което още повече разгорещи избухналия обществен скандал, а малко след това премиерът Бойко Борисов скоростно приключи темата като нареди на ГЕРБ да внесат предложение за запазване на въпросните възнаграждения на нивата от декември 2019 г. Сега обаче управляващата партия взе ново решение.

Кой е по-по-най

Наддаването за това кой ще предложи по-ниска заплата за депутатите започна по-рано в понеделник. Всички партии без ГЕРБ и ДПС поискаха по-голямо намаление от първоначално предложеното от партията на Борисов.

Офертата на БСП беше сумата да е 2976 лв., каквато беше в края на предходния парламент. ВМРО предложи депутатските заплати да се намалят наполовина за периода на икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

„Воля“ стигна по-далеч – възнаграждението да е равно на минималната работна заплата. Сутринта изглеждаше, че НФСБ ударя всички в земята с предложение депутатите да не взимат заплати по време на извънредното положение, но в крайна сметка и ГЕРБ предложиха същото.

Единствено ДПС не предложи нищо и обяви, че ще подкрепи ГЕРБ. Движението поиска спестените пари да бъдат преведени по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването, в която се събират средства за борба с коронавируса.

Очаквано това „наддаване“ предизвика спорове, дебати и взаимни обвинения в популизъм.

Според решението на парламента, на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, но докато не бъде отменено влязлото в сила на 13 март извънредно положение, цялото им трудово възнаграждение ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, за да се използвано от държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19.

Мярката ще важи също за министрите и политическите им кабинети, както и за председателите на държавни и изпълнителни агенции.

Часове по-късно, в отговор на отправен от депутати призив да дари и своята заплата, президентът Румен Радев, цитиран от агенция БГНЕС, каза: За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам