След обществен натиск кметът на Смолян се отказа да преобразува сградата на театъра в културен център

Сградата, в която се помещават смолянския театър и Ансамбъл „Родопа”
Снимка: Елена Павлова

След обществен натиск кметът на Смолян Николай Мелемов оттегли докладна-записката за създаване на Общински културен център от сградата на театъра.

„Предвид напрежението в тази ситуация оттеглям докладната. Идеята бе да се кандидатства пред Министерството на културата и ако те одобрят да имаме допълнително финансиране оттам и да може този културен център да кандидатства самостоятелно по програми”, посочи Мелемов.

Само преди ден работещите в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” остро реагираха срещу направеното предложение и призоваваха Община Смолян да помага на театъра, а не създава зловещ брат-близнак, който след време да го погълне.

„Категорично сме против сградата на театъра да бъде превърната в общински център. Никой не е обявил това намерение пред нас. Питам – защо не бе потърсено мнението на работещите в театъра и защо не бе потърсен диалог, преди да направи това предложение и докладна”, каза  Мариан Бозуков – председател на Съюзна организация към Родопския драматичен театър (РДТ).

Актьорите изпратиха възражение до Общинския съвет ден преди сесията. Уведомени са Министерството на културата и Съюзът на артистите в България.

„Общината би могла и би трябвало да се грижи добронамерено и да поддържа тази културна институция. През този театър са минали огромен брой актьори, режисьори. Театърът е живата културна история на града”, допълни Бозуков, като посочи, че в документите, които са публикувани на сайта на Общинския съвет, има разписани само някои общи положения, които са толкова неясни в намерението да се съберат всички институции, които са сега в сградата – Ансамбъл „Родопа” и РДТ, под една шапка.

Според работещите в театъра на пръв поглед тази идея изглежда резонна и дори реформаторска. Но тя води след себе си  смърт на единствения държавен културен институт в града – Родопския драматичен театър. „Културните глашатаи на Общината ще побързат да оборят това твърдение с обещанията, че театърът ще бъде запазен, че условията ще се подобрят, че част от трупата ще бъде запазена… И ето тук е ключът – част от трупата. Един Общински културен център няма възможност, че и желание, да издържа и развива театрална трупа. (Справка – тъжната съдба на Общински театър „Боян Дановски“ в Перник.) Смеем да твърдим, че този център не би имал и познанията за това – създаването на трупа не е просто назначаване или освобождаване на актьори, а дългогодишна творческа стратегия. Театър без трупа не е театър, а читалище”, пише във възражението.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам