BG | EN

След НАП и МВР ще проверява „златния гьол“

„Златният гьол“ на българо – турската граница
Снимка: Иван Атанасов/“Сакарнюз“

След като не можа да открие сериозни нарушения, държавата ще изчака договора с фирмата да изтече.

От МВР ще поемат контрола върху „златния гьол”. Това съобщи вътрешният министър  Иван Демерджиев при инспекцията на ГКПП „Капитан Андреево”.

„Тук съм, за да изпълня  задача, която президентът постави на министрите от служебния кабинет още при конституирането на първите две служебни правителства, а именно – да поемем контрола над границата. Милионите, които се изливат от така наречения „златен гьол” в джобовете на хора с прякори, ще остават в българската държава и при българските граждани. Това е първата и много важна задача”, каза Демерджиев.

Румен Спецов: Пунктове за дезинфекция на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново “ не са свързани с НАП – тук.

Ако за министъра тази задача е първата, то за държавата тя е поставена още преди година и половина от правителството на Кирил Петков. Затова държавата ще изчака договорът за дезинфекция и фито-санитарен контрол на границата с Турция, подписан през 2013 г. да изтече.

Това каза министърът на земеделието Явор Гечев, два дни преди колегата му от МВР да обещае същото, но от името на президента.

Гечев и придружаващите го служебни лица направиха проверка на обслужването на камионите на ГКПП „Капитан Андреево“. След огледа той съобщи, че ще прекрати договора с дружеството „Пи Еф Си“, която извършва дезинфекция на автомобилите.

В НАП още чакат 32 млн. лв. от „златната локва“ на „Капитан Андреево“ – тук.

Вътрешният министър вече е разпоредил да бъде изпратено двумесечно предизвестие за предстоящото прекратяване на договора.Целта е държавата да управлява процеса, а не да оставяме агенцията по храните сама“, каза агроминистърът. Това е и волята на президента Румен Радев, обясни Явор Гечев.

През юни 2021 г. тогавашният изпълнителен директор на Националната агенцията по приходите Румен Спецов обяви, че от компанията „Пи Еф Си“ са използвали и касови апарати, които не са свързани с НАП и по този начин са ощетявали държавата. По случая са съставени 10 акта, запорирани са сметки на дружеството, а данъчни служители участват всеки ден в отчитането на парите от дейността на „Пи Еф Си“.

Още при първата проверка Спецов съобщи, че в касите на компанията са били открити повече от 32 млн. лв.  в наличност. До края на 2021 година  от НАП не отговориха на въпроса каква е била съдбата на тези пари?

Какво откри антикорупционната комисия при проверка на „златния гьол“ – тук.

„За истината“ потърси отговор на този въпрос по Закона за достъп до обществдена информация (ЗДОИ). От НАП обаче отговориха само, че „в хода на проверката е извършено посещение на адрес, посочен от представляващия „Пи Еф Си“ ЕООД във връзка с физическо преброяване на паричните средства, като при проверката е установено съответствие между касовата наличност по счетоводни данни и фактически преброените парични средства“.

Тази информация се оказа неточна, защото  според публикация на сайта Mediapool съобщи, че дружеството е раздало големи заеми на обща стойност над 22 млн. лв., които са били декларирани.

Поредният втори опит, с който се ангажира МВР, трябва да изясни какви парични потоци са минавали и продължават да минават през „Златния гьол“. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините