BG | EN

След инвестиция от 131 хил. лв. градския транспорт в Бургас продължава да губи

Очаква се загубите на общинското дружество „Бургасбус“ за 2018 г. да са между 300 и 500 хил. лв.

Проектът за интегриран градски транспорт на Бургас е на стойност близо 131 хил. лв. Снимка: Община Бургас

През юни миналата година стана ясно, че разходите на компанията за 2017г. са били в размер на близо 4 млн. лв. Тогава от Община Бургас посочиха като основна причина за загубите в края на годината непредвидените разходи по проекта за „Интегриран градски транспорт“. Той е на стойност близо 131 хил. лв.

През летните месеци на миналата година бяха предприето редица оздравителни мерки и дори имаше уверения, че „Бургасбус“ ще завърши годината дори на печалба. През декември 2018 г. обаче Петко Драгнев информира, че компанията отново ще завърши на минус. Въпреки това разходите били намалени между 8 и 9 пъти.

„Ще имаме някаква загуба, но тя ще е съвсем минимална, предвид на това, че всичките мерки се предприеха по средата на годината, обясни Драгнев. Ще е от порядъка на 300 – 500 хил. лв. загуба с тенденция през 2019 г. тези цифри вече да са в положителна посока“.

Причини за загубите

През 2015 г. и 2016 г. „Бургасбус“ е завършвал годината на печалба. Основната причина за разходите, довели до загуба през 2017 г. е въвеждането на новата транспортна схема в града.

От община Бургас обясниха, че това е било свързано с увеличен пробег, с увеличени разходи за гориво, извънреден труд от страна на служителите на дружеството. Освен това амортизационните отчисления в размер на 1.9 млн. лв. заради постоянното обновяване на автобусния парк са повлияли пряко на финансовия резултат на дружеството.

След първоначалното въвеждане на транспортната схема бяха направени няколко промени от първоначалния план. Гражданте, които живеят в ж.к. „Меден рудник“ не бяха доволни от маршрутите, по които се движат линиите Б1 и Б2. Те поискаха да се върне старият маршрут, по който се движеше преди автобус №211. Така бха пуснати две нови линии – Б11 и Б12, което доведе до въвеждане в експлоатация на повече автобуси и съответно – до допълнителни разходи за гориво.

Очкаваше се след въвеждането на валидаторите в автобусите, броят на контрольорите в тях да бъде намален, а билети да се купуват и от шофьора. Това обаче не се случи. Напротив – бяха назначени още служители, които да обслужват новата електронна система за таксуване. Това от своя страна доведе до допълнително разходи за заплати.

Друга причина за загубите бе и тази, че новите автобуси за обслужване на градския транспорт в Бургас бяха собственост на общинската администрация. А изискванията на Оперативна програма „Регионално развитие“, по която бе финансиран проекта за интегриран градски транспорт не позволяваха собствеността на автобусите да бъде прехвърлена на „Бургасбус“. По тази причина се е наложи общинското дружество да плаща наем за тях на Общината. Това обясни кметът Димитър Николов по време на обсъждането на проблема в Общинския съвет.

„От къде идва тази загуба? Наем от 2 млн. лв., който се дължи от „Бургасбус“ към Община Бургас, каза той. И второ – от многократно завишените амортизационни отчисления, заради това, че „Бургасбус“ е купил тролейбуси, купил е други нови автобуси. И тези амортизации му влизат в пасив“.

След като станаха ясни големите загуби, кметът посочи, че не е притеснен за финансовата сигурност на „Бургасбус“. „При налагането на новата система, беше прогнозирано, че ще се мине през такъв критичен период, каза той. С добър маркетинг и мениджмънт мисля, че няма да има проблем пред компанията“.

По-скъп билет за градския транспорт

По време на летните месеци миналата година започна и изпълнението на оздравителните мерки в „Бургасбус“. Цената на билетът за градския транспорт беше вдигната на 1.50 лв. Това решение беше взето от общинските съветници още при стартирането на проекта за „Интегриран градски транспорт“ през септември 2016 година, но изпълнението му се забави заради въвеждането експлоатация на валидаторите.

Актуализиране на наема

В края на годината „Бургасбус“ поиска от Общинския съвет наемът, който плаща на Общината за автобусите, да се намали. „Към момента, превозвачът плаща за 67 автобуса малко над 124 хил. лв. месечно без ДДС, обясни през октомври зам.-кметът Красимир Стойчев. Предложението е наемната цена да падне до 98.9 хил. лв. без ДДС.“

Редуциране на линиите

Друга мярка, която „Бургасбус“ предприе беше оптимизиране на разписанията по четири от градските линии. Тогава от компанията обясниха, че причината е въвеждането на електронното таксуване в тролейбусите, както и присъединяването на тролейбусния транспорт към системата за информационно обслужване на пътниците по спирките.

Предвиждаше се също броят на автобусите по други три линии, обслужващи кв. „Долно Езерово“ също да бъде редуциран заради по-малкият брой пътници по тях. Това обаче не се случи, защото жителите на квартала обявиха, че ще излязат на протест.

Намаляване на персонала

Другата предвидена мярка за икономия на разходи бе намаляването на персонала в „Бургасбус“. През юни се предвиждаше съкращението да обхване 40-50 души. Според общинския съветник Константин Бачийски („Средна европейска класа“) това беше възможно, тъй сато щатът на общинския превозвач е твърде раздут. „Ако отворите отчета за 2016 г., ще видите, че повече от половината от приходите на дружеството, отиват за заплати, каза той. Това са около 11 млн. лв. от 23 млн. приходи. Към този момент, по данни на компанията в нея са работили близо 900 души. Проектът за интегриран градски транспорт на Бургас е на стойност близо 131 хил. лв.Другата предвидена мярка за икономия на разходи бе намаляването на персонала в „Бургасбус“. През юни се предвиждаше съкращението да обхване 40-50 души. Според общинския съветник Константин Бачийски („Средна европейска класа“) това беше възможно, тъй сато щатът на общинския превозвач е твърде раздут. „Ако отворите отчета за 2016 г., ще видите, че повече от половината от приходите на дружеството, отиват за заплати, каза той. Това са около 11 млн. лв. от 23 млн. приходи. Към този момент, по данни на компанията в нея са работили близо 900 души.

Независимо от всички опити за съкращаване на разходи и оптимизиране на дейности обаче в края на м.г. отново се аказа, че „Бургасбус“ продължава да работи на загуба.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините