След заплаха с протест прокурорски син получи обвинение за побой

Снимка: Pixabay

Синът на зам-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов – Васил Михайлов – получи обвинение за нанасяне на средна телесна повреда. 18-годишният младеж бе задържан за 72 часа, съобщава Mediapool.

Прокуратурата се задейства скоростно, но след като пернишкият кмет Станислав Владимиров заплаши, че ще поведе протест срещу продължаващите месеци наред улични побоища, пояснява изданието.

Михайлов-младши е обвинен за деяние отпреди три месеца. Делото срещу него е било образувано още през май, но всички прокурори в Перник си направили отвод, тъй като познавали баща му. От тогава държавното обвинение се чуди на коя прокуратура да възложи делото. Едва след нов побой срещу друг човек, неколкодневни репортажи за случая и намесата на кмета, прокурорите се задействат. А МВР започва масирана операция в Перник, след като кметът заплаши, че ако местната полиция не може да се справи, той е готов да потърси помощ отвън.

„Ако органите на реда не се задействат светкавично, не покажат, че са на страната на хората, ще бъда ПРИНУДЕН ДА ИЗЛЯЗА НА ПРОТЕСТ, заедно с перничани, защото ние искаме да живеем в сигурен и спокоен град“, написа той във фейсбук във вторник вечерта. През последните няколко дни в града се разиграва драма, в която като главно действащо лице е посочен Михайлов-младши.

Побой

Близки на пребития преди няколко дни футболен треньор Румен Андонов твърдят, че той е бил нападнат и удрян от прокурорския син. Инцидентът е станал в центъра на града. Андонов е приет в „Пирогов“ с няколко травми.

В множество изявления пред медиите съпругата му Марияна Николова твърди, че той бил бит от Михайлов-младши, който е шампион по кик-бокс. Според нея младежът се приближил до съпруга ѝ с усмивка, поздравил го и му подал ръка, но след това започнал да го удря. Тя твърди, че Михайлов е имал метален бокс на ръката.

След като близките на бития започнаха да говорят пред медиите Михайлов-младши бе задържан, но за кратко. От прокуратурата пуснаха съобщение, че е започнало разследване. Всички местни прокурори обаче си правят отвод заради познанството си с бащата на заподозрения.

Николова твърди, че младежът е бил освободен с обяснението, че няколко дни по-рано е участвал в друго сбиване и е бил прострелян в крака.

„Кракът е бил прострелян и три дни преди това, когато е нападнал съпруга ми, но това не му е попречило да го нападне и да го бие“, заяви Николова пред „Господари на ефира“.

Тя твърди, че има още много пострадали, но никой не смеел да се оплаче от страх, защото бащата бил прокурор. По думите ѝ младият мъж се разхождал с мачете на колана и често влизал в конфликти. „Господари на ефира“ показаха няколко клипчета, в които се вижда как млад мъж напада и бие други. Твърди се, че това е Михайлов-младши.

Обвинението срещу него обаче не е за побоя срещу Андонов, а за случай от 9 април. Според Софийската районна прокуратура, която поема случая след отводите в Перник, тогава младежът е нападнал друг мъж без да има мотив. Освен че му бил нанесен побой, пострадалият бил порязан с нож в областта на лявото око. Срещу Михайлов има и обвинение за отправена заплаха срещу жена.

В социалните мрежи бе разпространено и клипче, на което се вижда как младеж, приличащ на прокурорския син, бие друг мъж и го пита дали е полицай. Засега няма официално потвърждение, че пострадалият е служител на МВР.

Може да е монтаж

Пред бТВ младежът отрече да е удрял Андонов. Той коментира, че версията на футболния треньор била неправдоподобна.

Михайлов-младши бе попитан дали е заснет как бие хора. Младежът отговори: „Това може да е монтаж, такива неща аз не правя. Не знам дали сте чували за фотошоп, за монтаж, за такива работи. А и то записите в съда не са доказателство“.

Лихварство

Засега бащата Бисер Михайлов не е коментирал. От пернишката прокуратура също не дават детайли за разследването.

Прокурорът Михайлов стана известен по време на първото правителство на ГЕРБ. Тогава той бе арестуван по подозрения в лихварство. Обвинения обаче не бяха доказани. Няколко години по-късно той бе възстановен на длъжност от Висшия съдебен съвет.

Специализирана операция

Часове след призива на кмета от МВР обявиха, че са се задействали. В Перник започна специализирана полицейска операция с участието на жандармерията и местната полиция.

„Целта на засиленото полицейско присъствие е установяване, задържане и профилактика на лица от активния криминален контингент, набиране на информация за подготвяни или извършени престъпления от общ характер или нарушения на обществения ред на територията на областния град, както и гарантиране на сигурността на жителите“, заявиха от силовото ведомство.

От съобщението им се разбира, че заради прокурорския са били образувани три разследвания. Те са за различни побоища, извършени за по-малко от месец. Последният е срещу Андонов.

Според информацията в съобщението, че в края на миналия месец Михайлов е нападнал друг перничанин пред местен ресторант. Приятел на 51-годишния мъж стрелял по младежа с газов пистолет и го ранил в крака, откъдето е и травмата, заради която той твърди, че не е можел да пребие футболния треньор. Заради същото нараняване той е бил освободен от ареста.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам