BG | EN

След като заплаши член на ВСС Иван Гешев бе окончателно избран за главен прокурор

Иван Гешев
Снимка: „Свободна Европа“

С 20 „за“ и 4 – „против“ – много повече от необходимите 17, за да бъде избран Иван Гешев вече е шестият главен прокурор на Република България след 1989 г.

Без изненади ВСС препотвърди избора си и веднага изпрати решението си на президента Румен Радев. Той няма право да откаже да подпише указа втори път.

Против избирането на Иван Гешев днес гласуваха Олга Керелска, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Лозан Панов. Петият критик на Гешев – Красимир Шекерджиев, който първия път гласува против  днес бе в отпуск.

„Благодаря на Пленума на ВСС и на професионалната общност. Благодаря за това, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск“, каза след избора си Гешев.

След дебат продължил близо 2 часа мнозинството отВСС отхвърли процедурното предложение конкурсът за избор на главен прокурор да бъде започната отначало, след като президентът отказа да подпише указа за назначаването на Гешев след първото гласуване.

След близо 2 часа разправии мнозинството от ВСС отхвърли процедурното предложение конкурсът за избор на главен прокурор да стартира отначало след президентския отказ да подпише.

Още в началото на втората част на заседанието и непосредствено преди гласуването на кандидатурата на Иван Гешев един от най-явните му критици Атанаска Дишева за пореден път обясни, че няма да гласува за Гешев, след което заяви, че току-що е била заплашена от Гешев.

„Само преди броени минути, в коридора пред тази зала в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков, Гешев ми заяви буквално: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера – от вас ще излезе прекрасен общински съветник“, цитира Дишева. След това допълни:

„Попитах – заплашвате ли ме? А той каза: „Не, не.“ И се изсмя… Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС, и като съдия, каза Дишева. Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата“. Независимо от всичко това, както вече стана известно Иван Гешев бе избран за нова главен прокурор.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините