BG | EN

След година и половина протакане, кметът на Шумен е задължен да премахне незаконна канализация

Декември 2021 г. Мръсни отпадни води се изливат във вододайната зона на Мадара след авария на незаконна канализация.
Снимка: архив, Радиан.бг

След година и половина протакане, кметът на Шумен Любомир Христов е задължен да премахне незаконна канализация в село Мадара, която повече от десетилетие се зауства в шахта във вододайната зона на населеното място.

Канализацията е изградена от община Шумен през 2012 г. и към нея са свързани десетина къщи от ромската махала в Мадара.  Тръбата обаче минава през защитената зона на основния водоизточник в района – дълбок сондаж, захранващ с питейна вода жителите на Мадара и Кюлевча. Освен това канализацията се зауства в септична яма, намираща се само на 200 метра от сондажа, което е грубо нарушение на изискванията за санитарно-охранителните зони (Наредба No3/16.10.2000 на МОСВ).

Още през февруари т.г. Регионалната дирекция за национален строителен контрол(РДНСК) издаде заповед за премахване на незаконната канализация, но кметът Любомир Христов обжалва разпореждането в съда. През юли Административният съд отхвърли жалбата на общината, така че заповедта за премахване на незаконната канализация вече е влязла в сила и подлежи на изпълнение. Затова на 1 август РДНСК е изпратила до кмета на Шумен покана за доброволно изпълнение.

Строителната дирекция дава 14-дневен срок на шуменския кмет да премахне незаконната канализация и предупреждава, че в противен случай ще бъде приложена наредбата на МРРБ за принудително премахване на незаконни строежи. В такъв случай срещу кмета ще се образувано административно наказателно производство и ще му бъде наложена глоба по чл. 232 от ЗУТ, заявяват от строителната дирекция. Санкцията е от 1000 лв. до 5000 лв.

Уведомлението на РДНСК е получено в Община Шумен на 3 август, т.е. даденият 14-дневен срок за изпълнение вече е изтекъл. Въпреки това, до момента в селото няма предприети никакви действия за премахване на септичната яма и незаконната канализация, каза кметът на Мадара Неделчо Неделчев.

Че канализацията е незаконна се разбра едва в края на 2021 г., когато мръсната тръба се спука и отпадните води вместо към септичната яма, директно започнаха да се изливат към дълбокия сондаж и да попиват само на 20-тина метра от него. Междувременно кметът на Мадара от три години предупреждаваше за незаконни общински обекти в селото, включително проблемната канализация.

Незаконна канализация излива фекални води до питейни сондажи край с. Мадаратук

Сигналите му обаче оставаха без реакция от страна на Общината до аварията на мръсния канал, която принуди институциите да прогледнат за проблема. От РИОСВ – Шумен издадоха предписание на Общината да преустанови замърсяването. „Басейнова дирекция“ също констатира, че „от канализацията, която поема битово фекалните води от двете улици „Кокиче“ и „Висока поляна“, изтичат отпадни води в общински имот, който попада във втора зона на санитарно-охранителната зона на сондаж „Мадара“.

Няколко дни по-късно Община Шумен ремонтира пробитата канализация, и отпадните води отново поеха към септичната яма в санитарно-охранителната зона. С това местната администрация реши, че е изпълнила задълженията си по случая, а кметът на селото Неделчо Неделчев беше атакуван, че заради неговите жалби хората в ромската махала ще останат без канализация.

От РДНСК също направиха проверка и през февруари 2022 г. издадоха заповед за премахване на незаконната канализация. Вместо да предприеме действия за премахването, Община Шумен обжалва заповедта пред съда. Проблемът беше внесен за обсъждане и в общинската комисия по околна среда, където Неделчо Неделчев призова за спешно изграждане на нова канализация, далеч от вододайната зона на Мадара.

До решение обаче не се стигна, заседанието на комисията се превърна в надвикване, а кметската администрация се направи, че такъв проблем не съществува. След заседанието общинският съветник Добромир Драев коментира: „Двамата шуменски кметове – старият Красимир Костов /БСП/, при чието управление е изградена незаконната канализация, и сегашният Любомир Христов /ГЕРБ/ се обединиха и заедно нападнаха кмета на Мадара, когото обвиниха, че едва ли не ще остави селяните без канализация. За мен е шокиращо, че кметът на общината изобщо не поставя въпроса, че тази канализация е незаконна и вместо това се възмущава, че някой искал да я разруши.“

Община Шумен си изми ръцете от „миризливия случай“

Вместо да реши проблема, който сама е създала, Община Шумен реши да си измие ръцете от „миризливия случай“. От Общината обявиха, че ако канализацията в Мадара бъде премахната, всеки от жителите на махалата ще трябва да се спасява сам и да си изкопае септична яма в двора.

Това съвсем основателно предизвика напрежение сред засегнатите домакинства. Хората настояваха да им се запази канализацията, а Общината да направи нова септична яма далече от вододайната зона. Местните жители дори обещаха, че ще помогнат с доброволен труд.

Кметът на Мадара също настояваше Общината да изгради нова тръба, тъй като в 21 век хората не може да бъдат оставяни без канализация. За това настояваха и от местната организация на „Зелено движение“, и поискаха от местната власт спешно да направи проект за нова канализация.

От Общината не последва никаква реакция в тази посока. Напротив, със заповед, подписана от общинския кмет, отговорността беше прехвърлена върху кмета на Мадара Неделчо Неделчев. На него му беше разпоредено да издири кои са собствениците на имоти, включени към незаконната канализация и да им даде предписания в тримесечен срок да изградят собствени септични ями, като престанат да ползват незаконната улична тръба. Така Община Шумен си изми ръцете от „миризливия случай“, като прехвърли горещия картоф върху кмета на Мадара и върху хората от двете улици. 

Сега община Шумен отново се опитва да натовари със случая селския кмет и в официална кореспонденция му напомня, че бил задължен да връчи предписания за изкопаването на септични ями в проблемната махала. В отговор Неделчев посочва, че той няма правомощия да връчва каквито и да е предписания на своите съграждани, ако не е спазена законовата процедура.

„Мога да връчвам предписания на хората, едва след като Общината направи проверка в техните имоти и издаде констативен акт, че те незаконно са се присъединили към канализацията. Такъв констативен акт няма! Така че аз нямам документ, въз основа на който да издавам предписания на хората. Освен това, такава проверка се прави от изрично упълномощени от общинския кмет лица, въз основа на издадена от Общината заповед по чл.194, ал.1 от ЗУТ . Аз нямам такава заповед и нарежданията на Любомир Христов са незаконосъобразни, защото не е спазена административната процедура по спиране на незаконно строителство“, заяви Неделчев

Въпреки това, кметът на Мадара устно е информирал всички жители на махалата за заповедта на шуменския кмет. Документът е поставен и на таблото за обяви пред кметството в Мадара. Там са закачени и новите заповеди.

Заради предстоящата предизборна кампания, кметът на община Шумен Любомир Христов едва ли ще се втурне да разрушава незаконната селска канализация и да си създава проблеми с потенциалните избиратели. По-скоро ще наблюдаваме поредното тупкане на топката докато минат изборите, а после проблемът ще остане за следващия кмет, който ще трябва да плаща и глобите, и изграждането на нова канализация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

ПП-ДБ и ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в хитринското село Студеница

Коалиция ПП-ДБ и партия ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в с. Студеница, община Хитрино, където на 23 юни ще се проведат частични местни избори.

Резултатите на матурите по БЕЛ в Шуменско са катастрофални

Цели 10 от всички 26 средни училища в региона не могат да „хванат“ дори тройка на изпита по БЕЛ, показват данните на Регионалното управление по образование /РУО/, обявени днес 

ДПС си върна Никола Козлево, печели 65 % от гласовете в общината

На изборите на 9 юни ДПС спечели 65% от гласовете за Народно събрание, показва преброяване на резултатите от всички 14 секционни избирателни комисии /СИК/, разкрити в община Никола Козлево.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!