След видеозаписите с насилие директорката на дома за деца в Габрово е уволнена

Снимка: pixels.com

Директорката на дома за деца с увреждания „Хризантема“ в Габрово Мариела Лазарова е била уволнена дисциплинарно. Това съобщи тази сутрин пред bTV кметът на града Таня Христова. Според нея заповедта за уволнението е била подписана, след като преди дни стана известно, че че над децата в дома е било упражнявано насилие от страна на възпитателите.

Видеозаписи, направени през 2016 и 2017 г., показват как служители в центъра бият настанени там деца с увреждания. Вчера, след като стана ясно, че въпреки подаванети и по-рано сигнали за насилие в социалното заведение не са били предприети никакви адекватни мерки, бе отстранена председателката на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

Днес кметът на Габрово Тоня Христова отрече да е знаела по-рано за насилието в центъра. Тя каза, че е видяла записите, направени с мобилен телефон едва на 15 януари и веднага е информирала както прокуратурата, така и агенцията за закрила на детето. Преди това била информирана само за междуличностен конфликт в дома.

Неговата директорка Мариела Лазарова заяви, че ще настоява за наказателна отговорност, която да бъде понесена от хората, позволили си агресивно поведение към децата. Според нея служителките са получили предизвестия за отстраняване от работа. При криза с персонала щяло да бъде търсено съдействието на съседни общини, каза още Лазарова.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам