Следизборни рокади в Стара Загора – „последните станаха първи“ и какво последва от това?

В четири старозагорски общини партията на Доган спечели парламентарните избори, в три от тях кметове са от ДПС

Илюстрация: Ulrike Leone from Pixabay

В битката за 45-то Народно събрание в старозагорските листи на някои от партиите и коалициите имаше двама министри, двама лидери на политически сили-участници в надпреварата и един зам. председател на партия. След като ЦИК обяви окончателните резултати и мандатите, някои от водачите на партийните листи избраха да станат депутати от друг избирателен район, където също са избрани. Така Красимир Вълчев, който водеше листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора, става депутат от Шумен. Икономическият министър Лъчезар Борисов, който беше на четвърта позиция в старозагорската листа, минава с една позиция напред и се класира сред тримата депутати, които коалицията вкарва в 45-то Народно събрание.

По същата причина и водачът на листата на ДПС Халил Летифов предпочете Благоевград, а от Старозагорски избирателен район в парламента влиза доктор Тунджай Йозтюрк. И Мая Манолова, която оглавяваше листата на коалицията „Изправи се. Мутри вън“, избра София и освободи място в Народното събрание за Светослав Колев от Казанлък. Затова пък лидерът на ударилата шестица от тотото партия „Има такъв народ“ Станислав Трифонов, влиза в парламента като старозагорски депутат, а с него и още двама от региона – Тихомир Тенев и Живка Желязкова.

БСП остава с двама депутати – Георги Гьоков и Драгомир Стойнев, а „Демократична България“ е с един – докторът по конституционно право и преподавател в Софийския университет Атанас Славов.

По-интересни от това, кои лица изпращат избиратели от района в новото Народно събрание са крайните резултати, които пораждат интересни въпроси. Най-много са свързаните с представянето на ДПС на тези избори. Например защо кметът на Гълъбово Николай Тонев, който беше четвърти в листата на ДПС, но с огромния си брой преференции – 1487 от всичките 1633 гласа, които получи партията в общината, излезе на втора позиция след Халил Летифов, се отказа пред ЦИК да бъде депутат и отстъпи мандата си на доктор Йозтюрк? И ако не е имал намерение да смени кметския стол с депутатски, каква е причината са се озове в листата на ДПС, което го издигна на местните избори през 2019 като свой кандидат. Затова изглежда нормално, ако сега кметът е трябвало да върне някакъв неизплатен дълг като дръпне гласове за ДПС в общината, която управлява вече пети мандат. И може да се каже, че успя – партията на Ахмед Доган е първа политическа сила в община Гълъбово в с 29.76 % резултат, въпреки, предварителната заявка на Тонев, че няма намерение да става депутат. В този контекст огромният личен резултат, който кметът получи, изглежда безсмислен или с него той просто задоволява своето его и доказва пред Доган и Карадайъ своята тежест пред избирателите си. 

Кметът на Гълъбово е един от шестимата от ДПС, които се отказаха писмено от местата си в Народното събрание и ЦИК ги извади от списъка на избраните депутати. Другият кмет е Хасан Азис от Кърджали, който също няма да бъде народен представител. В още три от 11-те общини на Старозагорския избирателен район – Гурково, Павел баня и Николаево ДПС стана първа политическа сила, в първите две с помощта на кметовете, излъчени и избрани от тази партия. Но ако в Павел баня, където живеят компактни групи от етнически турци, 47 % изглеждат сравнително приемливи като резултат за партията на Доган, то в Гурково, където движението печели с 55,3 и в Николаево с 51,6 процента, резултататите по-скоро оспорва честния изборен процес и сигнализират за нарушения на Изборния кодекс, каквито са купуването и продаването на гласове и изнудването на избирателите. Според един от сигналите, подаден от Вълчо Вълчев, жената, с която живеел на съпружески начала е била склонявана да приеме пари, за да гласува цялото й семейство за ДПС.  Разследването е завършило с три постановления. Едното е на Окръжна прокуратура в Стара Загора, с което случаят се изпраща по компетентност на Районната прокуратура, по-точно на нейното териториално отделение в Казанлък.

Странното е, че не един, а двама казанлъшки прокурори излизат с постановления по този случай, с които отказват да образуват наказателно производство по общ характер и прекратяват преписките. Едното е на прокурора Христо Петров с №2967/02.04.2021 г., другото – на прокурора Кръстин Кацаров с №1231/05.04.2021 г. Още по-странно, е че постановлението на прокурорката Петя Драганова от Окръжната прокуратура, с което тя изпраща преписка № 1231 на Районната прокуратура-ТО Казанлък, е също от 05 април. Това означава, че преписката от Окръжната прокуратура е била предадена по електронен път до Районната, разпределена на прокурор от Казанлък, а той от своя страна е успял да направил проверка, да прекрати преписката и да откаже да образува досъдебно производство – и всичко това в рамките на един работен ден!?

Завидна бързина за българската прокуратура, успяла да спази разпоредбата на чл. 24, ал.1, т. 6 от НПК! Тя гласи, че „не се образува наказателно производство, когато спрямо същото лице за същото престъпление има разпореждане за прекратяване на делото“, както в случая с постановлението на Христо Петров от 02 април.

За разлика от светкавичното приключване на посочения случай,

все още няма резултат по образуваното досъдебно производство по преписка №1269/23.03.2021 г. за принудителната регистрация по настоящ адрес в Гурково и в села от общината на жители от съседни община като Твърдица. Справка в РИК – Стара Загора показа, че на няколко адреса, например „Българка“ 2, „Язовирна“ 4 и „Язовирна“ 6 в село Паничерево, община Гурково регистрация на всеки един от тези адреси имат по 7-8 души, най-малко. Въпросните лица, според някои източници около 70, според други над 500, са предали личните си карти на посредници, които са им платили да гласуват за ДПС и са им обещали след три месеца отново да възстановят регистрациите им по постоянен адрес. Единствената информация още от изборния ден, която получихме от окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов е, че разследващите работят по случая активно.

В стремежа си да разшири своята електорална тежест в региони с относително малък дял на етническите турци, ДПС се обърна към избирателите от ромската общност. И само веднъж – на парламентарните избори през 2013 година, когато водач на листата на старозагорската листа на движението беше Делян Пеевски, партията на Ахмед Доган успя да вземе два мандата. Но ако порочната тенденция да се купуват ромски гласове (и не само) не бъде прекратена завинаги; ако избирателите не бъдат освободени от страха и зависимостта си от местните кметове-феодали в малките градове и от корпоративния натиск на предприемачи, които са на хранилката на властта; ако прокуратурата не бъде освободена от примката на мафията; ако не бъде приет закон за лобизма и не е ясно кой финансира партиите по време на избори, демокрацията ще остане само една красива, но пробита бутафорна фасада.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам