BG | EN

Слаба активност и масово гласуване с хартиени бюлетини в Никола Козлево и Венец 

СИК 7 в Никола Козлево. На преден план са кутиите с машинния вот, в които има само 13 бюлетини от общо 105 подадени
Снимки: Дияна Желязкова

По-слаба активност в сравнение с предишните парламентарни избори и масово гласуване с хартиени бюлетини в общините Никола Козелво и Венец – това установи репортерска проверка на За истината на 9 юни, когато българите гласуват за европейски и национален парламент.   

В 11 ч. паркът и площадът в центъра на Никола Козлево са абсолютно празни. В читалището в дъното на площада има секция с над 730 гласоподаватели, но по нищо не личи, че е ден за избори, защото пред сградата не се вижда жив човек. Единственото присъствие наоколо е на дежурния полицай и на охранителите от общината в съседство.

Площадът в центъра на Никола Козлево е абсолютно пуст в 11 ч. В дъното е читалището, в което се гласува.

По официални данни на Районната избирателна комисия, община Никола Козлево е с най-висока избирателна активност в Шуменска област към 11 ч. – над 13 % са гласували за европейския и над 12 % за националния парламент. 

В секционната комисия в читалището в Никола Козлево към този час са гласували 105 души от общо 734 по списък, т. е. 14 % от избирателите. Според членовете на комисията, обаче, този път гласуването е по-слабо в сравнение с предишните парламентарни избори през април 2023 г.  

Избирателите тук масово гласуват с хартия – от подадените 105 бюлетини, само 13 са на машина. В този момент в секцията влиза млада жена, която уверено тръгва към машината, и гласува машинно и за двата вида избори без проблеми. Повечето обаче се объркват на машината, още повече, че сега се гласува за два вида избори, обясняват от секционната комисия.

Изборите протичат нормално и до момента няма никакви проблеми, съобщават от СИК. В секцията има застъпник на политическа партия, който потвърждава, че всичко е много спокойно и без нарушения до този момент.

Избирателната секция в община Венец- На преден план са кутиите с машинните бюлетини 

Във Венец, за разлика от Никола Козлево, пред общината е много оживено. Мъже на всякакви възрасти са се събрали на групи и си говорят, приседнали на парапета. Във Венец обаче към 11 ч. е отчетена най-ниската избирателна активност в района – само 3,8 % са гласували за Народно събрание и 5 % за Европейски парламент. 

В сградата на общината работи секционна комисия, в която по списък има 1 181 избиратели. До 10 ч. са гласували само 50 души за Народно събрание и 43 за ЕП, т. е. активността в тази секция е едва 4 % към момента. 

Нито в секцията, нито пред нея се забелязват наблюдатели или застъпници. На въпрос има ли наблюдатели, от комисията обясняват, че „има, ама са някъде навън“. Пред секцията и пред сградата обаче няма никакви наблюдатели.

И тук, както и в Никола Козлево, избирателите масово гласуват с хартиени бюлетини. В кутията с машинния вот разпечатките се броят на пръстите на ръцете, за разлика от хартиените бюлетини.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

ПП-ДБ и ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в хитринското село Студеница

Коалиция ПП-ДБ и партия ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в с. Студеница, община Хитрино, където на 23 юни ще се проведат частични местни избори.

Резултатите на матурите по БЕЛ в Шуменско са катастрофални

Цели 10 от всички 26 средни училища в региона не могат да „хванат“ дори тройка на изпита по БЕЛ, показват данните на Регионалното управление по образование /РУО/, обявени днес 

ДПС си върна Никола Козлево, печели 65 % от гласовете в общината

На изборите на 9 юни ДПС спечели 65% от гласовете за Народно събрание, показва преброяване на резултатите от всички 14 секционни избирателни комисии /СИК/, разкрити в община Никола Козлево.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!