Складът на военните заводи „Арсенал“ край Мъглиж най-вероятно е взривен умишлено

Завод „Арсенал“ Казанлък
Снимка: Венелина Попова

Тази сутрин към 9,15 часа се е взривил цех на военните заводи „Арсенал“ край Мъглиж. На мястото на събитието са следователи от Националната следствена служба, които проучват на причините за аварията в присъствието на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Инцидентът не е довел до тежки наранявания или смъртни случаи. Шестима работници от съседни цехове са получили леки порезни рани, които веднага са били обработени в Спешния център в Казанлък.

Изпълнителният директор на дружеството инженер Николай Ибушев каза пред „За истината“, че става въпрос за взрив на компоненти за боеприпаси, които са били съхранявани в склада. В резултат на експлозията е унищожена покривната конструкция и стените на помещението, изкъртени са дограмите и на съседните цехове.

Информацията, че силният взрив е образувал кратер в земята, Ибушев коментира като „журналистическа измишльотина“ и обясни, че цехът има бетонна основа, излята по съответни нормативи. Директорът на най-големите военни заводи в България каза още, че има свои версии за инцидента, но очаква заключението на следствието. От днес до края на седмицата работниците от Мъглижкия завод на „Арсенал“ са в принудителен отпуск.

Образуваното досъдебно производство е срещу неизвестен извършител, а една от основните версии, по която работи разследването, е за умишлено причиняване на взрива, заявиха пред журналисти говорителят на Националната следствена служба Ивайло Иванов и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

От Областната инспекция по труда в Стара Загора още сутринта са изпратили проверяващи на място. Всяка година в „Арсенал“ има производствени аварии и инциденти, някои от които завършват със смърт или тежки инвалидизации. Според изпълнителния директор те не са повече, отколкото отчита средната статистика за такива инциденти във военната промишленост в света. От 2016 до 2018 година, когато беше последният инцидент със загинал в „Арсенал“, са направени над сто планирани проверки за условията на труд. Установени са 460 нарушения, издадени са 11 акта за спиране на машини и четири за въвеждане на специален режим на работа. Актовете, наложени от Инспекцията но труда са между 1 500 и 15 хил. лева и подлежат на обжалване в съда.

Според Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в сектора на военната промишленост има проблеми с условията на труда, заради нередовния производствен цикъл и наемането на работници без професионална квалификация. От 2007 година в „Арсенал“ са станали около 180 трудови злополуки с девет жертви.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам