Скандал – РИК Стара Загора отказа да регистрира „Демократична България“ за изборите

машина за гласуване
Снимка: принтскрийн от видео за гласуване с машини

Районната избирателна комисия в Стара Загора отказа регистрация на листата на Демократична България, съобщи пред За истината Атанас Славов – юрист конституционалист и водач на листата. 

Като основен мотив в решението на РИК е посочено, че предложението за регистрацията на листата и пълномощното, с което приносителите на документите са упълномощени да го направят, са подписани електронно. 

Атанас Славов и адвокат Магдалена Овчарова (също в листата на ДБ) са представили в РИК и флаш памет, която съдържала всички необходими документи. Но адвокат Златина Йовчева, която за първи път председателства районната избирателна комисия, оспорила електронните подписи и поискала двамата съпредседатели на коалицията да подпишат собственоръчно пълномощното, да го сканират лично и да го изпратят по електронен път в РИК, въпреки че проверили валидността на електронните подписи на Атанас Атанасов и Христо Иванов. След спор с Атанас Славов, който се позовал на българското законодателство и на европейската директива за електронните подписи, комисията приела документите. А два часа по-късно – след проведено заседание излиза с решение, че отказва регистрация на коалицията в Стара Загора.

В коментар пред За истината водачът на листата бе категоричен, че не е получавал указание да завери представените книжа като верни с оригиналите им – един от мотивите в решението на РИК. И че би го направил, ако е имал такава покана, макар че това не се изисква по никаква процедура. И допълни, че има свидетели, които биха потвърдили истинността на думите му. 

В рамките на два часа – от 16.15 ч. до 18.05 ч. в комисията са получили документи и по имейл от Надежда Йорданова – юристката на „Демократична България“ в София, но според РИК този адрес не бил официално посочения от коалицията. 

Адвокат Магдалева Овчарова видя непоследователност в действията на председателката на РИК, която веднъж вече е приела документи за регистрация на членове на комисията с електронен подпис. По този начин са регистрирани техни листи и на много други места в страната, допълни тя и не можа да намери логично обяснение за този отказ. 

Атанас Славов определи случилото се като чиновнически произвол и непознаване на закона. Според него в Народното събрание могат да се внасят законопроекти с електронни подписи, в ЦИК също се приемат документи с електронен подпис: „В ЦИК може, в РИК не може!“, не скри учудването си конституционалистът. 

„Демократична България“ ще обжалва решението пред ЦИК в законния тридневен срок, а ако е необходимо и пред ВАС.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам