BG | EN

Скандал в Общински съвет – Бургас с обвинения за незаконна продажба и поправка на документи

Снимка: Chernomorie-bg.com

Председателят на Общински съвет – Бургас, Константин Луков, е поправил незаконно протокол от заседание на местния парламент, а „Медицински център“ III в бургаския комплекс „Меден рудник“ е продаден зад гърба на общинските съветници. Това обяви пред журналисти днес в Бургас общинският съветник от Средна европейска класа Константин Бачийски.

На сесията в края на януари той и колегите му не постигнаха квалифицирано мнозинство, за да приемат докладната, свързана с продажбата на здравното заведение, въпреки няколкократното прегласуване, направено от председателя на ОбС Костантин Луков.

„На правната комисия преди дни разбрах, че всъщност решението е прието, след като ние го отхвърлихме.“, обяви Бачийски.

На 12.02.2018 г. областният управител Вълчо Чолаков изпраща становище на председателя на Общинския съвет, в което казва, че: „… когато собственика на капитала е един правен субект – Община Бургас, която управлява своите дялове чрез Общински съвет, решението следва да се счита за прието при формиране на обикновено мнозинство съобразно правилата на специалния закон ЗМСМА“. На базата на това становище Луков прави поправка на протокола от сесията на 30-и януари, с което излиза, че ОбС е гласувал „за“ и докладната е приета.

„По Закон губернаторът може да върне решението за гледане в следващото заседание или да го атакува по съдебен ред. В закона не е известно той да прави тълкувателни решения върху решенията на Общинския съвет“, каза днес Бачийски.

Сградата в комплекс „Меден рудник“ е продадена без търг и конкурс, което е в противоречие на общинските наредби, коментира още той. „Търг нямаше. Продажбата е направена директно на „Булфарма“. Данъчната оценка е 4.5 милиона лева, общината е ощетена поне с милион. Сезирана е прокуратурата, а ОЗБГ е подала жалба в административния съд, но от месеци тя се прехвърля по различни съдилища.“

„В случая нямаме административен акт на ОбС, който да подлежи на обжалване или връщане. Поради тази причина сме го уведомили, че има допусната грешка в протокола и тя трябва да се отстрани“, мотивира действията си Областният управител Вълчо Чолаков.

От Община Бургас не коментираха темата.

От ГЕРБ в Бургас коментираха, че това е откриване на предизборната кампания от страна на опозицията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините