BG | EN

„Системен психически тормоз“ – сменен е директорът на психиатричната болница в Севлиево

Д-р Сюзан Садъкова, за която през април т.г. комисия от Инспектората на Министерството на здравеопазването се произнесе, че „ръководи болницата неправилно и укоримо“, вече не е директор на Държавната психиатрична болница в Севлиево, научи „За истината“.

След три години отлагане, на 30 август т.г. е проведен конкурс за директор на лечебното заведение, на който се е явила и д-р Садъкова. Класираният на първо място кандидат обаче е д-р Донка Господинова – психиатър от Габрово, дългогодишен лекар в същата болница.

Колко кандидати е имало за поста и кой как се е представил, „За истината“ попита в Министерството на здравеопазването на 1 септември тг., но отговор до момента не е получен.

Срещу управлението на д-р Садъкова за последните две години има подадени три сигнала. В тях служители на болницата я обвиняват в системен психически тормоз и авторитарно управление, което тя отрича, защото според нея „дисциплината не е тормоз“. Подчинените й обаче не мислеха така и през 2022 г. част от тях изпратиха сигнал в Министерството на здравеопазването срещу методите на работа на директора си. От министерството назначиха проверка, но по документи.

През март т.г. нов сигнал бе изпратен на здравното министерство. В него обвиненията към директора вече бяха за психически тормоз и авторитарно управление, което според тях води болницата към разпад. Директорът отрече, защото „дисциплината не е тормоз“.

В сигнала се съдържаха данни и за прекомерната ангажираност на д-р Садъкова и съмнение, че тя съумява да върши качествено работата си. Това установява и проверката, която приключва с доклад, в който пише, че д-р Садъкова „в работно време е изпълнява други дейности, различни от служебните“, като „в някои дни тя е била в платен отпуск, в други – в неплатен, но на неправилно правно основание“.

Държавната психиатрична болница в Севлиево се сдоби със скандална известност, след като „За истината“ публикува видео на психично болен пациент, който разказва как санитар е блудствал с него. По случая работи прокуратурата, назначени са различни експертизи, които трябва да докажат или отхвърлят блудството по време на нощно дежурство.

В България има дванайсет психиатрични болници, всичките държавни. Една е специализирана за лечение на наркомании и алкохолизъм, останалите са за страдащи от психични заболявания. Тази в Севлиево е единственото лечебно заведение, в което се лекуват психично болни пациенти от габровска област и като такава обслужва четири общини.

Директорът й, съгласно Закона за лечебните заведения, се назначава след проведен конкурс. Д-р Садъкова беше назначена на 12 март 2020 г. без конкурс. Конкурсът трябваше да бъде насрочен от Министерството на здравеопазването, но три години по-късно на въпроси от „За истината“ защо не се обявява такъв, отговориха „предстои насрочването му“.

За същия период, в който ръководи лечебното заведение в разрез със законовите правила, доскорошният директор не бе преминал и атестация, която също се назначава от Министерството на здравеопазването.

Дали в министерството са разбрали, че изпуснали от поглед една държавна болница или честата смяна на министри е довела до очевидното неглижиране на лечебното заведение, не е ясно. Все пак констатациите за нередности са направени от служители на министерството, а това, че най-накрая законът е спазен и директорът е избран според него вероятно ще доведе до ред в хаоса, породен от едно от последните назначения на Кирил Ананиев като министър на здравеопазването.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините