Силистренци започват 30-часова блокада на границата

Снимка: страница на събитието във Фейсбук

Блокада на Граничния пункт край Силистра започва от днес в 12 ч. и ще продължи общо 30 часа – до 18 ч. в събота, 21 ноември. Това съобщи председателят на фондация „Човек, природа и здраве“ д-р Недко Белев. Причина за недоволството е преминаването на ТИР-ове през града, срещу което което силистренци вече няколко пъти протестират.

Това ще е поредният, но най-продължителен изблик на гражданското недоволство против преминаването на тежкотоварните автомобили през града в продължение на близо 5 години.

„По този начин ще изразим ясното си желание – всички институции – местни, национални и международни, да започнат да вършат работата си и възможно най-бързо да поправят грешката, за която плащат вече пет години всички силистренци.
Напомняме, че въпреки десетките обещания, особено в предизборни кампании, дадени от властимащите, че проблемът ще бъде решен, вече пета година тежките камиони не спират да тормозят жилищните квартали на Силистра“, пише в призива за участие в протеста, публикуван в социалните мрежи. 

С логистична подкрепа за осигуряване на денонощния протест ще участват и политически формации в града.

На септемврийската редовна сесия на местния парламент е приет едномесечен „ултиматум“ към държавните власти за преустановяване трафика на ТИР-ове в града. 

Последният протест в Силистра е от 27 октомври с участието на всички партии.

Два дни по-късно междуведомствена българко-румънска комисия е трябвало да реши дали да бъде пуснат в действие фериботният комплекс край Айдемир.

Румънските собственици на плавателните средства през реката са декларирали, че са готови корабите им да бъдат пренасочени към него и да обслужват ТИР-овете. Към този момент информация от комисията обаче няма.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам