Силен вятър спря операцията по разтоварването на „Вера Су“

Скрийншот от видео на живо

Силен югоизточен вятър спря операцията по разтоварване на кораба „Вера Су“, който заседна край скалите на каварненското село Камен бряг на 20 септември. До тази сутрин бяха завършени всички подготвителни операции и се очакваше днес да започне и фактическото разтоварване.

Заради влошаването на времето едва ли операцията ще продължи в близките дни. Предполага се, че следващият времеви прозорец ще бъде в началото на следващата седмица, предаде репортер на БНТ от мястото тази сутрин. Тази информация, обаче, към момента не е потвърдена от официалните власти. Според други източници, разтоварване все пак ще може да бъде извършено по-късно днес.

Снимка: скрийншот от видео на живо

Вчера с помощта на хидравлична техника беше отворен единият от люковете на хамбара, при което се оказа, че вътре превозваният азотен тор вече е във вид на течна консистенция.

По думите на изпълнителния директор на Морска администрация капитан Венцислав Иванов част от товара е разводнен, а друга е все още под формата на каша.

Втечненият азотен тор трябваше да бъде прехвърлен на три надуваеми баржи с помощта на помпа.

Баржите са специализирани за превоз на втечнен товар и могат да съберат до 100 кубика смеси. Размерът на всяка от надуваемите баржи е 15 на 5 метра. Те разполагат с помпа за източване на втечнения товар. По план тази фракция трябваше да бъде разтоварена на трите баржи, които впоследствие да се претоварват навътре в морето на танкера „Галакси еко“.

Междувременно от екоминистерството съобщиха, че последните анализи на морската вода показват 10 пъти по-високи нива на амониевия азот в сравнение с пробите, взети преди първата операция по разтоварването на карбамид преди няколко седмици.

Пробите показват и наличие на нефтопродукти. Изтичането е от носовата част на кораба и откъм кърмата. Нефтеното петно се движи успоредно на брега в южна посока.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам