BG | EN

Сигнали за умряла риба проверява екоинспекцията във Врачанско

Снимка: zovnews.com

В последните дни на тел.112 и на „зеления телефон” в екоинспекцията във Враца постъпили множество сигнали за залпово замърсяване на реки и забелязани по бреговете на водоеми умрели риби, предаде регионалното издание „Зов нюз“. Един от първите сигнали за умряла риба във водата се отнасял за яз. Косталево и бил подаден от въдичари. Спешно извършените измервания на място не показали отклонения в обичайните параметри на водата, но резултатите от взетите проби още не са готови. Анализите се извършват в специализирана лаборатория на Изпълнителна агенция по околната среда – София, допълва изданието.

Следващият получен сигнал бил за мазни петна от нефтопродукт, забелязани по течението на р.Искър, близо до с.Брусен. Сигналът се е оказал реален, но причина за замърсяването била катастрофа, при която горивото на автомобил е изтекло в реката. Екопоражения обаче нямало, тъй като р.Искър чувствително повишила нивото си след юлските дъждове и петното бързо се е размило.

Жителите на Роман пък по неволя станали свидетели на „оживялата” приказка за златната река. Само че не златни, а сиво-зелени се оказали водите на река Малък Искър, където също били забелязани мъртви риби по бреговете. Въпреки обстойното обследване на района – източник на замърсяването не бил намерен. РИОСВ-Враца се е обърнала за помощ към екоминистерството и тази седмица предстои нов обход по течението на Малък Искър.

Екоинспекторите са проверявали и сигнал за замърсяването на река Скът, при Алтимир. От изхвърлени нерегламентирано строителни отпадъци и боклуци там се бил образувал подобен на блато водоем, с „подпорна стена”. Установено било, че замърсител е фирма, изграждаща в близост частен рибарник. Избягалите при проверката строители затруднили издирването на фирмата-изпълнител, пояснява „Зов нюз“ и допълва, че макар рибарникът билда се водел законен никой не знаел кой е реалният му собственик.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините