Сиви дюни са били заравнени на плажа в Ахтопол

Снимка: Скрийншот Би Ти Ви

Пътеките, които концесионерът на плажа в Ахтопол е разчиствал с багер в края на миналата седмица, преминават през картирани сиви дюни. Това установи днес проверка на експерти от Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) в Бургас, извършена по сигнал за увреждане на пясъчни дюни на централен плаж „Ахтопол“.

От РИОСВ съобщават, че в имот непосредствено зад морски плаж „Ахтопол-север-източна зона“ е извършено почистване и заравняване на съществуваща пътека с дължина около 160 м и ширина около 2.5 м, свързваща плажната ивица и зона за паркиране.

Успоредно на него, върху съществуваща пътека и в съответствие с одробената схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения е извършено частично почистване и заравняване на терен откъм плажната ивица. Върху част от пътеката, към зоната за паркиране са поставени дървени скари за преминаване на посетители, пише още в съобщението на бургаската екоинспекция.

Пътеките преминават през картирани сиви дюни, съгласно приетата специализирана карта на обектите по чл. 6 от Закона за управление на черноморското крайбрежие. Територията попада в границите на природен парк „Странджа“ и защитена зона „Странджа“.

От РИОСВ – Бургас посочват, че на лицето, извършило дейността, ще бъде съставен акт по реда на закона за защитените територии за извършване на дейност, която не е съгласувана от компетентния орган – РИОСВ Бургас. Санкцията за извършеното нарушение е глоба от 500 до 5000 лв. по Закона за Защитените територии.

Тази сутрин министърът на туризма Николина Ангелкова заяви в ефира на Би Ти Ви, че ресорното министреството ще глоби концесионера на плажа с 10 до 50 хил. лв.

Пред камерата на телевизията пък концесионера заявява, че не е зарабнявал или разрушавал дюни. „Просто сме зачистили няколко храста. Но и да е в дюни, ние не сме направили нарушение, при положение, че сме изчистили достъпа до плажа“, заявява Галин Вълчев, управител на плаж „Ахтопол – Север“.

Законът не работи, той не се прилага, заяви пред БНР Атанас Русев от организацията „Да запазим Корал“ , като даде пример със заграждения в района на плажа Корал: „От две години оградата на един частник е положена върху пясъчни дюни, които по закон би трябвало и вече са към плажовете, изключителна държавна собственост и никой в тази държава не може да махне тази ограда. Писали сме на премиера, на министрите. Две години седи тази незаконна ограда, тя се охранява от гардове, дължината й е над 2 километра, забодена е директно върху пясъчните дюни и това там не е България в момента. Някакъв частник е отишъл върху държавните дюни и си е забол ограда с тел. Ние се промъкваме към плажа като към концлагер. Така ли ще привличаме българския турист да се върне на нашето море“, подчерта Русев, според когото „цялото Черноморие е обезобразено с бетон и огради“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам