BG | EN

СЕМ уволни генералния директор на БНР, той заяви, че ще обжалва

Светослав Костов
Снимка: БНР

Съветът за електронни медии единодушно уволни генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. В мотивите си членовете на медийния регулатор се позоваха на Закона за радиото и телевизията и на Конституцията.

Според взетото решение Светослав Костов е нарушил гарантираното от Основния закон право на информация на българските граждани, като е допуснал най-слушаната програма на БНР „Хоризонт“ да бъде прекъсната за цели пет часа на 13 септември т.г.

Светослав Костов смени няколко пъти версията

за причините, довели до спирането на програма „Хоризонт“ и не отговори по същество на огласената от редколегията на „Хоризонт“ информация за натиск над журналисти, за което СЕМ сезира прокуратурата.

Прекъсването съвпадна с опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ Силвия Великова и за отстраняването й от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата и след началото на процедурата към единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.

Според председателката на съвета София Владимирова

директорът на БНР не се е справил и с отговорностите си.

„СЕМ трябва да действа, за да спаси доверието в обществените медии. Доверието, свободата на словото и възможността на журналистите да си вършат работата не бива да бъдат нарушавани“, каза Владимирова.

Според друг член на СЕМ Розита Еленова Костов не се е справил със задълженията си на генерален директор и се е оказал неспособен да овладее последвалата криза в Националното радио, като вместо това си е позволил

„да отправя нападки и да се заиграва с властта и синдикализма“.

Часове след заседанието на СЕМ днес Светослав Костов даде пресконференция, на която обяви, че ще обжалва решението на Съвета за електронни медии (СЕМ), с което мандатът му беше предсрочно прекратен.

Според Костов, Съветът за електронни медии се е поставил над законите на страната и цели дестабилизация на БНР. Той каза още, че не е чул мотиви от медийния регулатор.

Адвокатът на Костов счита, че

до момента няма установена вина

на конкретен човек за спирането на сигнала на „Хоризонт“ на 13-и септември т.г.. и не е имало ограничаване на информацията, тъй като другите програми на общественото радио са излъчвали. Адвокатът посочва още, че медийният регулатор е нарушил Закона за радио и телевизия, тъй като основанията за предсрочно освобождаване на генералния директор на БНР са изчерпателно посочени от законодателя, а СЕМ е изтъкнал други мотиви.

Според Светослав Костов, днешното гласуване в СЕМ е било „решение на всяка цена“. Той подчерта, че решението идва десет дни преди насрочените за края на месеца местни избори и според него това ще попречи на нормалната работа на радиото.

Пак с пълно единодушие Съветът за електронни медии избра

временно управляващ генерален директор

на БНР. Това е досегашния ръководител на архива на националното радио Антон Митов. Той ще остане на този пост до насрочването и провеждането на нов конкурс за избор на генерален директор на националното радио. Според действащия в момента закон това трябва да стане не по-късно от 3 месеца след днешното уволнение на Костов.

Антон Митов
Снимка: БНР

Антон Митов работи в БНР от 1977 г. Назначен е като „литературен сътрудник“ и редактор в програма „Христо Ботев“. От 1995 г. до 2002 г. е на ръководни длъжности в програмата като достига дори до заместник – главен и главен редактор. Работил е за кратко в радио „Нет“ и студентското радио „Алма Матер“.

През 2013 г. оглавява „Мултимедийни програми“ в БНР, а от 2016 г. ръководи архива на обществената медиа. Завършил е магистратура по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1985 г. Бивш хоноруван преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ и в Нов български университет.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините