СЕМ е сериозно обезпокоен от зачестилите посегателства срещу журналисти

Млад мъж с маска, шапка и тъмна фланелка няколко пъти отне със сила телефона на журналиста от „Свободна Европа“ Полина Паунова в сряда.
Снимка: „Свободна Европа“

В своя позиция Съветът за електронни медии (СЕМ) изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти.

Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията, се подчертава в позицията.

СЕМ призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и  лично достойнство.

От медийния регулатор се обръщат с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите.

Припомняме, че вчера възникна напрежение в района на „София Тех парк“, където ГЕРБ проведоха конференцията си. Физически сблъсъци имаше между мъже с маски и протестиращи срещу правителството. Част от младежите, нападнали демонстрантите, проявиха  агресия и срещу журналисти.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам