BG | EN

Семейство осъди „ВиК” – Смолян да му плати 6 хил. лв. за нанесени щети при изграждането на водния цикъл

Емилия Ковачева показва наводненото ел. табло
Снимка: Елена Павлова

Близо 6 000 лева ще трябва да плати дружество „Водоснабдяване и канализация” за нанесени вреди на семейство от Смолян по време на ремонтни дейности по водния проект на града.

Окръжният съд изцяло потвърди решението на първата инстанция, с което бе осъдено дружеството да възстанови щетите на семейство Ковачеви.

Решението окончателно и не подлежи на обжалване. То е постановено при участието на трети лица-помагачи – „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Автомагистрали – Хемус“ АД и „Променергомонтаж“ АД – изпълнители по проекта за воден цикъл на областния град. 

Как проект за 90 млн. лв. наводни десетки жилища в Смолян – тук

Аварията,

след която бе наводнена къщата на семейство Ковачеви, стана през февруари миналата година при превключване на ново трасе на улица в квартал Райково, по която вървяха ремонтни дейности по водния цикъл. Вследствие на високото налягане на водата  – над 10 атмосфери, протекоха вентилите на десетки бойлери, избити бяха смесители, наводнени домове и магазини. Множество бяха тогава пострадалите смолянчани – наводнени жилища, повредени бойлери и смесители. Но единствено Емилия Ковачева подаде жалба в съда срещу бездействието на „Водоснабдяване и канализация”.

„От налягането избиха меките връзки,

в къщи нямаше никой и всичко се наводни.

Електрическото табло беше също наводнено. Защо не ни потърсиха да ни се обадят, да ни кажат да спрем крановете или пък да увеличават постепенно налягането“, оплака се тогава пред „Отзвук” Емилия Ковачева. „Късмет беше, че се прибрах, защото ключът на главния шалтер беше нагорял от водата и щеше много лошо да стане. Четири дни бяхме без ток и вода“, каза и синът на Емилия.

Щетите в дома им са много

– наводнен под, издут ламиниран паркет, повредено кухненско обзавеждане, наводнено електрическо табло, нарушена е целостта на мазилката и др.

„ВиК” бе осъдено да плати 4 799,43 лв. имуществени вреди, 700 лв. за причинения стрес, неудобства и притеснения, 200 лв. за изкривения праг на автомобила и над 2200лв. разноски по делото. Според съда задължение на „ВиК” е да информира засегнатите потребители на услуги, относно обезопасяването на водопроводната инсталация при извършването на ремонтни дейности.

„Налице е и причинна връзка между бездействието на ответника да информира потребителите и за спирането и възстановяването на водоподаването на 25.02.2021г. и претърпените от тях имуществените вреди, пише в съдебното решение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините