Селски кмет осъди Община Шумен заради орязана заплата по време на среща с главния прокурор

Неделчо Неделчев
Снимка: Диана Желязкова

Кметът на с. Мадара Неделчо Неделчев осъди Община Шумен заради орязаната си заплата по времето, когато е бил на среща с главния прокурор Иван Гешев.  Районният съд задължава администрацията да изплати на Неделчев полагащото му се възнаграждение за два работни дни. Освен това община Шумен трябва да плати и тройно по-голяма сума за разноските по делото.

Заплатата на Неделчев беше орязана за датите 17 и 18 февруари, когато той беше на среща в София с главния прокурор на тема корупция и битова престъпност, заедно с кметовете на още 20 малки населени места.  Кметът на Мадара не си пуснал командировъчно за пътуването и платил сам всички разноски. 

Община Шумен обаче отказа да му плати заплата за двата дни, тъй като според администрацията Неделчев не е уведомил за отсъствието си по надлежния ред и е бил едва ли не в „самоотлъчка от работното си място“.  Кметът на Мадара атакува санкцията пред Районния съд, който уважи иска му. 

Според решението на съда, Неделчев е бил на срещата с главния прокурор в изпълнение на възложените му от закона функции и е изпълнявал служебни задължения.  Магистратите посочват, че „вменените от закона функции /на кмета/ не следва да се осъществяват само в кметството в Мадара или в населеното място“.  Съдът изтъква още, че липсата на командировъчно лишава Неделчев само от полагащите се пари за дневни и път, но не и от заплата.

Община Шумен е осъдена да плати на Неделчев 116 лв. за двата работни дни 17 и 18 февруари. Администрацията трябва да плати освен това 300 лв. адвокатски хонорар на защитника на Неделчев, както и 50 лв. за завеждане на делото.

Решението на Районния съд може да се обжалва пред следваща инстанция.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам