Село Мадара остава в община Шумен

Изглед към село Мадара
Снимка: Диана Желязкова

Емблематичното село Мадара остава в община Шумен. Това решиха жителите на селото с огромно мнозинство на проведения в неделя местен референдум.

На въпроса: „Съгласни ли сте село Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?“, само 93 души са гласували „за“. Други 286 са против, а две бюлетини са недействителни, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия в Шумен Делян Нанев.

„Честито и лека нощ!“

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев коментира разочаровано във Фейсбук: „След преброяването на бюлетините от днешния референдум стана ясно, че Мадарчани си заслужават общината и съдбата. Съжалявам само, че не съм ги разбрал за какво са ме избрали и съм вложил близо две години в това, за което всички искахте преди местните избори – самостоятелен бюджет на селото и справедливо разходване на публичните средства. Но все пак аз съм сключил договор с вас за 4 години и ще си го изпълня. След 2 години и 3 месеца може да си изберете който си пожелаете – всеки става, дори и да не може да чете и пише, достатъчно е да не му пука от приказките, че „кмета нищо не прави“. От утре моля, не очаквайте от мен повече от това, което съм задължен да правя по ЗМСМА и то само тези неща, които не изискват финансов ресурс. Благодаря все пак на тези които гласуваха със ЗА. За съжаление сме много малко хората, които успяхте да оцените представените ви факти и цифри. От утре предприемам действия по закриване на Сдружението, което организира тазигодишния събор и миналогодишния рок фестивал, както закривам групата „Кметство Мадара“. Тези които искат и търсят информация и помощ ще я намират по реда, предвиден в закона. Пожелавам приятно празнуване на тези, които си мислят, че са ме победили, не разбирайки, че днешния вот не касае по никакъв начин вашия кмет, освен, че го освобождава от отговорности, които бях поел без законът да ме задължава. Вие гласувахте срещу себе си и шанса Мадара да бъде наистина символ на България, а не просто украшение на герба на община Шумен. Честито и лека нощ!“

Преди повече от години жители на село Мадара излязоха на протест с искане за собствен бюджет като изразиха недоволството си от Община Шумен, към която е селото поради липса на инвестиции за подобряване на инфраструктурата и сметопочистването в туристическото село.

По-късно повече от 250 жители на Мадара се подписаха под искане за провеждането на референдум за отделяне на селото от община Шумен и преминаването му към съседната община Каспичан.

В село Мадара живеят около 1500 души, от които около 900 са с постоянен адрес. В референдум могат да участват жителите на Мадара с постоянен или настоящ адрес на територията на селото.

Малко над 42 % гласуваха

на проведения вчера референдум. Изборният ден приключи в 20 ч., като в прякото допитване са участвали 381 от общо 904 жители с право на глас, което означава, че референдумът е валиден, съобщиха от ОИК – Шумен.

Референдумът беше с въпрос: „Съгласни ли сте село Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?“

През деня са подадени два сигнала от кмета на селото Неделчо Неделчев. Единият е за нарушаване на тайната на вота от възрастен човек от селото, който упражнил правото си на вот явно, пред всички членове на секционната комисия. Комисията преценила, че така упражнен, вотът е недействителен, затова унищожили бюлетината и дали на избирателя нова бюлетина, като му обяснили как трябва да процедира. Според решението на ОИК, в случая не става въпрос за разяснителна кампания, затова жалбата е отхвърлена.

Без уважение е оставен и вторият сигнал от кмета Неделчев. Той е за потенциална опасност от опорочаването на вота заради факта, че бюлетините не са с номерация и нямат печати от СИК. По закон при референдумите не се поставят печати и номера на бюлетините, обясни говорителят на ОИК Дилян Нанев.

Инициатор на референдума е кметът на Мадара Неделчо Неделчев, който отдавна настоява за финансова самостоятелност на малките населени места в община Шумен. Според Неделчев, в съседната община Каспичан емблематичното село ще получава повече финанси и ще има собствен бюджет. За това настояваха и други жители на Мадара, които издигнаха искането си на общо събрание на населението.  

Сега обаче много от жителите се притесняват, че преминавайки от големия областен център към по-малка община, ще имат битови проблеми.

До 1978 г. Мадара е била самостоятелна община, след това преминава в община Каспичан, а от 2000 г. е в община Шумен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам