Села в община Малко Търново може да останат без автобусен транспорт

Румен Христов
Снимката е на БНР-Бургас

Заради липса на допълнително финансиране автобусният транспорт до и от малките населени места в община Малко Търново може да бъде спрян от началото на 2020 г. Това посочи Румен Христов, управител на най-голямата фирма в бранша в област Бургас.

След като проблемът със субсидирането на губещите линии стана ясен в началото на годината, от Министеството на финансите и Министерството на транспорта обещаха, че ще отпуснат средства, които да покрият загубите на превозвачите от 2018 година. Беше обещано и че конкретно за община Малко Търново за 2019 година ще бъдат отпуснати 50 хил. лв.„До този момент бяха осигурени единствено 5 хил. лв. от резерв на Министерството на транспорта, които заедно с предвидените в Закона за републиканския бюджет от 2018 г. средства сформираха 15 хил. лв. за община Малко Търново“, обясни Христов. Изплащането на тези средства е приключило още през септември тази година. От тогава досега все още няма яснота какво се случва с обещаното допълнително финансиране.

„В началото на ноември написах писмо до кмета на Малко Търново, в резултат на това, че нищо не се случи през годината. Категорично съм му заявил, че през 2020 г. ние не можем да продължаваме да изпълняваме в цялост ангажимента си по договора, който сме сключили с него. Това означава, че ние от 1 януари ще продължим да работим само по директното направление Бургас – Малко Търново и ще преустановим дейността си по обслужването на малките населени места докато не сме сигурни, че загубите, които реализираме ще ни бъдат осигурени със средства от бюджета, защото в момента трупаме загуби към доставчици“, обясни превозвачът. По думите му натрупаните загуби от тези линии за 2019 година са между 150 хил. и 200 хил. лв.

Подобен се оказва проблемът и в други общини в област Бургас. „Почти цялата територия на община Карнобат е в подобно положение. Така стоят нещата с не малка част от населените места в община Созопол. Цялата община Средец, независимо, че ние не я обслужваме, е в изключително тежко положение. По същия начин е цялата община Царево. В община Айтос също има населени места, които са малки и няма достатъчно финансиране“, обясни Христов. Той посочи, че 60 – 70 процента от територията на страната е с такива населени места, за които трябва да се осигурява транспорт, подпомогнат със средства от държавата.

Този проблем е и част от исканията на превозвачите в цялата страна, които подготвят символичен протест на 13 декември, който се предвижда да стане ефективен от 13 януари.

Сред другите причини за недоволството им са липсата на ясна законодателна рамка и нерегламентирания превоз. Румен Христов каза още, че има вероятност цената на автобусните билети да се увеличи заради елемента „бонус-малус“ при застраховка Гражданска отговорност и неяснотите около тол системата. „Ако ние сега трябва да компенсираме увеличението в пътните разходи, то ще трябва да увеличим цената и автоматично ще влезем в нарушение на Закона за обществените поръчки. Това означава, че не можем да променим цената. Това обаче трябва да стане, защото иначе ще осъществяваме дейността си на загуба“, посочи Христов.

Все още не е ясно каква точно ще бъде формата на предстоящия символичен протест на 13 декември. Бургаските превозвачи също планират да се включат в него, защото не виждат друг начин да се решат проблемите им. „Ако не намерим решение ще стигнем до ситуация, в която почти цялата дръжава ще остане без транспорт“, допълни Румен Христов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам