Седмица след замърсяването на плажовете с палмово масло няма резултати от пробите, а извършителят не е намерен

Белите мазни топчета се появиха първо на плажа Иракли на 29 юли, а след това последваха сигнали и за Обзор, Арапя, Корал, Алепу, Кара дере, Бургас и Ахтопол.
Снимка: За истината

Седмица след замърсяването на редица плажни ивици по Българското Черноморие с палмово масло резултати от пробите на мазните топчета, взети от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) все още няма. Не е намерен и причинителят на замърсяването, а отговорните институции си прехвърлят една на друга журналистическите въпроси по темата.

Щом досега не е открит източникът на замърсяване на морето с палмова мазнина, малко е вероятно той да бъде установен, коментира тази сутрин за Радио Варна Александър Асенов, адвокат по екологично право. Според него е трябвало веднага да се реагира и да се направи проверка кой е съхранявал и превозвал големи количества от палмовата мазнина. Експертът не изключи възможността замърсяването да е и от наземен източник. Колкото повече време минава обаче, толкова повече се размиват следите на нарушителя, посочва адвокат Асенов. По думите му Морска администрация, Регионалната инспекция по околна среда и води и Басейнова дирекция отговарят за чистотата на водите и наличието на толкова много институции става причина да няма добро съгласуване между тях.

Адвокат Асенов смята, че не е ефективна системата за търсене на отговорност, въпреки че институциите разполагат със сравнително широк спектър от инструменти. Освен да налага глоби в размер на десетки и дори стотици хиляди левове, „Морска администрация“ може да арестува кораба, а за особено големи замърсявания е предвидена и наказателна отговорност. Прокуратурата също може да реагира.

След първоначалната информация, че най-вероятно става въпрос за замърсяване от кораб, превозвал палмово масло, който е измил остатъците от него в морето и ако продуктът е измит на 12 мили навътре в морето, това не е нарушение, от „Морска администрация“ спряха всякакви коментари.

Мълчание запазват и от регионалните екоинспекции от Варна и Бургас. В сайта на „Басейнова дирекция“ последната информация по случая вече близо 10 дни е за взетите проби на 29 юли т.г. след сигнал, получен на „Зеления телефон“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам