BG | EN

Седмица преди рок фестивала в Севлиево авторските права за музиката не са уредени

Снимка: sevlievo-online.com

Община Севлиево не е лицензирала националния рок фестивал „Хоталич“, с което е пренебрегнала задълженията си към авторите, чиито произведения ще звучат в двата фестивални дни, става ясно от информация, подадена от организацията за колективно управление на авторските права в музиката „Музикаутор“ към регионалното издание „Севлиево онлайн“.

Общината не е уредила правата както за тазгодишното, така и за миналогодишното издание на фестивала, заради което в края на миналата седмица от „Музикаутор“ са отправили покана към администрацията за лицензиране на събитието, пояснява изданието.

През тази година фестивалът е планиран за дните 31 август и 1-ви септември. „Община Севлиево има амбицията да приюти феновете на рока, превръщайки националния рок фест “Хоталич” в традиция и едно от значимите рок събития в страната.“, пишат във Фейсбук страницата си организаторите по повод предстоящото събитие.

Как стои въпросът с авторските права при провеждането на подобни музикални фестивали ?

След приетите в края на м. март т.г. промени в Закона за авторското право и сродните му права, на кметовете на Общини е вменен контрола по неговото спазването. Съгласно новите текстове общинските администрации носят отговорност не само когато организират дадено събитие, но и когато предоставят общински терени и места за тези цели.

„За съжаление много български общини, заради непознаване на материята, пренебрегват Закона за авторското право и не лицензират събитията, които самите те организират. Подобни обстоятелства сериозно биха дискредитирали местната власт в светлината на това, че от 1 януари 2019 г. на общините се делегират функции по контрол на спазването на Закона за авторското право и сродните му права.“, коментират от „Музикаутор“, цитирани от севлиевското издание. Последните случаи, с които се занимава организацията за защита на авторските права са опитът на общинската администрация в Благоевград да абдикира от задълженията си по закона при организацията фестивала „Франкофоли“, както и отказа на кмета на Ямбол Георги Славов да плати авторските права за концерта на рокгрупата „Юрая Хийп“ на 2 юли т.г., става ясно от публикация в „Дневник“. В случая с рок фестивала, организиран от Община Севлиево, а градът рекламиран като „новата рок столица на България“, законът също е заобиколен, освен ако Общината не уреди в последствие взаимоотношенията си с „Музикаутор“. Тя следва да заплати възнаграждения на авторите на произведенията, които ще се изпълняват в двата фестивални дни. Това става с лицензионен договор, а тарифата е определена от министъра на културата. Тези възнаграждения нямат нищо общо с хонорарите на изпълнителите, които се заплащат директно. Авторските плащания се изчисляват като процент от бюджета на събитието, когато то е без платен вход, или от неговия приход, когато достъпът до него се заплаща. При липса на договор санкциите са в размер от 2 хил. до 20 хил. лв., а при нелицензирано използване на музикални произведения „Музикаутор“ е в правото си да заведе граждански иск за обезщетение на авторите, където предвиденото обезщетение е от 500 до 100 хил. лв.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините