Седмицата започна с палатков лагер пред Министерски съвет

Снимка: Група „Национален протест на медицинските специалисти“ във Фейсбук

Медицински специалисти подновиха протестите си на 1-ви март. Към тях се присъединиха и майки на деца с увреждания. Протестиращите обявиха безсрочен протест с палатков лагер пред Министерски съвет.

Медицински специалисти, които и днес продължават с протеста си, ще отидат от Министерски съвет до болница „Пирогов“, каза Мая Илиева, председател на синдиката на медицинските специалисти, цитирана от националното радио.

Десетки медицински сестри се събраха пред „Пирогов” вчера в знак на солидарност към колегата си Бойка Анастасова. Тя е един от хората, водили протестите на медицинските специалисти преди една година, заявиха протестиращите и обясниха, че сестрата е била, по думите им, неправомерно наказана от ръководството на лечебното заведение, заради участието си в предишен протест. 

Исканията на медицинските специалисти са за по-високи начални заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Представители на синдиката заявиха, че вече не искат среща с никого, а решение на проблемите.

Към протестиращите от Синдиката на медицинските специалисти се присъединиха майки на деца с увреждания, които обявиха безсрочен протест с палатков лагер пред Министерския съвет с настояване за оставка на социалния министър Деница Сачева. Поо думите им тя пренебрегва Закона за личната помощ и в страната близо 15 хиляди души са без лични асистенти, въпреки уверенията, че това няма да се случи.

Министерството на здравеопазването обяви, че се води постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. В съобщение до медиите от ведомството посочват, че последната среща на здравният министър Кирил Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента, твърдят от здравното министерство.

Министерството на труда и социалната политика пък оповести, че е разработена национална програма за услуги в домашна среда, с която тези хора да получат личен асистент.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам