BG | EN

Седма седмица Пловдив излиза на протест в защита на Пирин

Протест в защита на Национален парк Пирин в Пловдив                                            снимка: „Под тепето“        

Граждани на Пловдив ще излязат за седма поредна седмица на протест в защита на Национален парк Пирин. След последните действия на управляващите към досегашните искания на хората бяха добавени и три нови.

Протестиращите се събират днес в 18:30 часа пред сградата на Община Пловдив. Шествието ще премине по ул.“Княз Александър“, през Античен Стадион на Филипопол и ул. „Райко Даскалов“ до Детмаг към ул. „Йоаким Груев“ и на юг по ул. „Железарска“ до Джумая Джамия и обратно към сградата на Общината.

След като на 28 декември 2017 г. с решение на Министерски съвет се даде възможност за строителство върху 48 процента от територията на НП Пирин, сега управляващите придвижват законодателство за нови сечи за строителство в горите и за застрояване на земеделските земи в планинските райони и по Черноморието.

Към първоначалните искания на протестиращите за:

1. Оттегляне на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017г., което дава възможност за строителство в 48 процента от НП Пирин;

2. Оставка на министъра на околната среда Нено Димов, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД, одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;

бяха добавени и:

4. Оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата, и публичните призиви за насилие и дискриминация;

5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 година), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от „брадвата“ (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;

6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

От пловдивския информационен сайт „Под тепето“ припомнят защо исканията на протестиращите от три станаха шест:

На 9.02.2018 г. народни представители от управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха в парламента поредни лобистки промени в Закона за горите. Те позволяват изсичане и строителство без промяна на предназначението на горите. Това означава, че всяка една гора в България ще може да се обяви за ски писта и да се изсече на голо. Тези промени бяха вече гласувани преди шест години след натиск от собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша „Витоша ски“ АД. Те бяха спрени от масовите протести на хората през юни 2012 година.

Тази седмица се очаква да се разглеждат и промените в Закона за опазване на земеделските земи, гласувани скришно чрез промени в съвсем друг закон – за посевния материал. Президентът Радев наложи вето върху промените, но партиите в парламента се готвят да отхвърлят ветото.

Гражданите настояват и за оставката на вицепремиера Валери Симеонов след серията от публични лъжи във връзка с взетото решение от 28 декември 2017 г., серия от недопустими и неприемливи изказвания и публични призиви за насилие и дискриминация на граждани на Европейския съюз, както и на неприкритото вече обслужване на частните интереси на свързаните помежду си фирми „Витоша ски” и „Юлен”, която е концесионер на ски зона Банско в НП Пирин.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините