BG | EN

Седем служители на автомобилната администрация в Перник са арестувани за корупция

илюстративна снимка
Илюстративна снимка: pixabay.com

Седем служители на Областната дирекция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Перник са задържани при спецакция на прокуратурата и полицията днес. Това съобщи изпълняващият функциите административен ръководител на Специализирана прокуратура пред столичните медии.

Предстои да им бъде повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел получаване на подкупи, поясняват от прокуратурата.

Според събраните до момента доказателства задържаните участвали в престъпна група, събирала подкупи от транспортни фирми. Групата действала в района на Перник и събирала т.нар. „такса спокойствие“ по време на пътни проверки. Някои от фирмите в бранша получавали предупредителни писма за предстоящи проверки. Когато автомобил на фирма бъде спрян за проверка, инспекторът бил длъжен да се свърже с член на престъпната група от администрацията, който да провери и каже дали фирмата е платила таксата. В случай че има плащане, спреният не бил проверяван. Размерът на „таксата спокойствие“ зависел от финансовото състояние на фирмата.

При други случаи, служители на ДАИ искали пари от собственици на фирми, за да не им бъдат съставени актове. Инспекторите събирали пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност или подновяване на такъв.

Задържаните служители са на средно ниво и сред тях не е началникът им в Перник.

„Явно става дума за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри“, коментира, цитиран от Дневник, временният шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек и добавя, че има две подобни дела за корупция – в София и Благоевград.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините