BG | EN

„За да усети населението взаимната полза“ – какво донесе на Севлиево побратимяването с китайския град Нанхай?

Снимка: Емилия Данкова

Три години след като Севлиево обяви, че се побратимява с китайския район Нанхай в провинция Гуандун, резултатът от това са… три меморандума за сътрудничество, три обмена на делегации и една паралелка за изучаване на китайски език в севлиевска гимназия. Нищо от гръмките обещания за очаквания в Севлиево икономически подем и взаимни ползи за населението от двете страни, не се случи. Затова пък за създаване на братските отношения с Нанхай от бюджета на Севлиево до тук са похарчени около 30 хил. лв.   

„За истината“ попита по реда на Закона за достъп до обществена информация на какво ниво са днес севлиевско-нанхайските вазиомоотношения и как се изпълнява планът за побратимяване, който през август 2017 г. кметът на Севлиево Иван Иванов обяви, че ще е готов до месеци.

От отговора на местната администрация става ясно, че

план няма.

Явно няма и да има, защото „в резултат на работни срещи и разговори между представители на Община Севлиево и район Нанхай страните се споразумяха да обективират действията си  за развитие на бъдещо сътрудничество чрез ежегодното подписване на конкретен документ, а именно меморандум за развитие на приятелство, сътрудничество и отношения“. В отговора се уточнява, че това решение е променило първоначалните намерения на двете страни да изготвят план за сътрудничество.

Може само да се предполага дали обещаният от Иван Иванов план изобщо е бил в намеренията на двете страни, иначе защо ще го обявява и по каква причина по-късно се оказва, че побратимяването няма да се случва по програма. Това обаче

не е единственото противоречие.

В отговора от Общината няма и дума за подписване на договор за побратимяване. Договор обаче трябва да има, и то до края на тази година, ако се вярва на информация, публикувана на сайта на институцията през ноември 2018 г., след подписването на третия меморандум между двете страни.

За да сложи подписа си под него кметът Иван Иванов отлетя за втори път до Китай, заедно с двама приближени съветници – Явор Памукчиев (ГЕРБ) и Ердоан Узунов (ДПС). Този меморандум „е последната стъпка преди подписването на договор за побратимяване“, написаха на страницата на Общината, след което се уточнява, че договорът ще бъде подписан през 2019 г. 

Явно и това няма да се случи, тъй като както по-горе е обяснено, от Общината казват, че севлиево-нанхайските отношения ще се случват с меморандуми. Дотук има три. Последният е за тази година.

„За истината“ разполага с копие от него. За да е по-убедителна за наша изненада общинската администрация в Севлиево го предостави не само на български, но на китайски.  От документа разбираме, че през 2019 г. двете страни са постигнали взаимно съгласие за развитие на сътрудничество и обмен в няколко области.

На първо място са

„двустранни посещения на делегации на управите на двете места

с цел опознаване на най-новото развитие на икономическата, социалната и други области на приятелския град, обсъждане на планове за партньорство, подписване на меморандум за сътрудничество“.

Ясно е, че за да се случи побратимяването „управите на двете места“ трябва активно да пътуват. До момента севлиевци са по-усърдни – през април 2017 г. кметът и две от заместничките му заминаха за Нанхай за подписване на първия меморандум за приятелство и сътрудничество. Пътуването струваше на бюджета близо 13 хил. лв. – 6183 лв. за самолетни билети, по 1058 лв. командировъчни на всеки от тримата, плюс преводача, който не е служител на Общината, 590 лв. за визи и 1760 лв. за услугите на преводач.

Няколко месеца по-късно китайска делегация пристигна в Севлиево. Тридневната визита излезе на севлиевските данъкоплатци близо 7 хил. лв. Година по-късно отново кметът, с двама съветници замина за Китай за подписване на третия меморандум. С точна справка за разходите от това пътуване „За истината“ не разполага, но на фона на предоставените дотогава цифри, лесно може да се пресметне, че пътуването е струвало около 8 хил. лв.   

Размяна на делегации

с представители на икономиката, търговията, културата и здравепазването за усилване сътрудничеството между двата града и за взаимна полза за населението на Севлиево и Нанхай“, предвижда още меморандумът за 2019 г.

В средата на годината нито една делегация от посочените по-горе сфери не е отпътувала от Севлиево за Нанхай, от китайска страна също няма движение. Ако действително през тази година сътрудничеството между Севлиево и Нанхай трябва да се усили, за да усети населението взаимната полза от двустранното приятелство, както е заложено в последния меморандум за приятелство, двете страни имат шест месеца да го сторят. Толкова е и времето, през което  

жителите на Севлиево и Нанхай трябва да започнат да общуват.

Това е заложено в трета точка от третия меморандум, която гласи: „Двустанно насърчаване и развиване на връзките и общуването между населението на двата града“.

Как конкретно ще се случи това, никой не знае. Най-вероятно в Община Севлиево също не са наясно. Намерението освен абсурдно, е смешно, тъй като за повечето севлиевци Китай е твърде далеч, пътуването скъпо, а китайският език неразбираем. , Дали кметът на Севлиево е наясно, че това, което е подписал, е неосъществимо намерение, както всъщност е с всички градове, с които Севлиево е побратимен и до които с малки изключения, пътуват избрани.  

За намерението на Община Севлиево да се побратими с китайския мегаполис Нанхай бе съобщено през юли 2016 г. през сайта на Общината. Публикуваното там съобщение гласеше, че се води кореспонденция за сближаване на отношенията между  между Севлиево и провинция Нанхай, а севлиевският кмет има покана да посети района със своя делегация.

За да си осигури подкрепа за начинанието, кметът Иванов внесе в общинския съвет предложение за решение, с което съветниците го упълномощават да предприеме необходимите стъпки за побратимяване на двата града. След което, през април 2017 г., той отлетя за Китай. От там дойде новината за подписването на първия меморандум за приятелство и сътрудничество, а редом с нея гръмкото „очаква се икономически подем“.

Текстът на този първи меморандум остана „засекретен“ на китайски език. Българският му превод така и не се появи, дори след като бе поискан по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Малко по-късно, през август 2017 г., първата, и засега единствена, китайска делегация дойде в Севлиево, а севлиевската управа показа изключително гостоприемство – на входовете и изходите на града бяха провесени транспаранти, на които на китайски и български бе изписано „Сърдечно приветстваме с добре дошли делегацията от Нанхай, Китай“. Същият транспарант висеше и на фасадата на Общината, точно над централния й вход. Старанието свърши работа, китайските гости споделиха, че никъде дотогава не са били посрещани толкова сърдечно.

Това не е единствен случай, в който местната власт в Севлиево демонстрира

размах в международните си взаимоотношения.

През 2018 г. двайсет и девет общински служители, четиримата заместник кметове и секретаря на Общината отидоха в Ница за „обмяна на добри практики“. Така бе представена четиридневната екскурзия в последните дни на април 2018 г. на брега на френската Ривиера. Два от четирите дни за обмяна на добри практики бяха събота и неделя, последният бе само за обратното пътуване към България. В единствения работен ден от посещението на Лазурния бряг севлиевските общинари имаха само една „работна среща“, за около час, в малката община Рокбрюн кап Мартен, от която не се появи дори протоколна снимка. А в Община Ница никой не бе чувал за севлиевска делегация, показа проверка на „За истината“.

Сега побратимяването с Нанхай като нищо може да се окаже добра възможност поредната екскурзия, този път до Китай, да бъде представена като работно посещение в подходящ сезон.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Принудителната административна мярка ще бъде в сила докато от топлоцентралата не докажат, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

кръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.