BG | EN

Сградата на фондация „Пловдив 2019“ е била надраскана с хомофобски надписи

надписите по сградата на фондация "Пловдив 2019"
Снимка: „Под тепето“

Сградата – паметник на културата в Тютюневия град, в която се помещава офиса на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е била надраскана с хомофобски надписи и персонални обиди срещу арт директора Светлана Куюмджиева, съобщи регионалното издание „Под тепето“.

Стените на Склада, където репетира и оркестъра на Пловдивската опера, са били заварени тази сутрин от екипа, който движи проекта Европейска столица на културата нашарени с червена боя.

Екип на Общинско предприятие „Чистота“ е бил изпратен да премахне хомофобските обиди със специална техника, а полицията разследва случая.

Възприемам случилото се като вандализъм. Като тормоз срещу нас и срещу мен персонално, заяви артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева, цитирана от „Под тепето“. Според нея дотук се е стигнало заради изявленията на различни партийни формации. „Мисля, че политическото говорене доведе нещата до тук. Аз и във Фейсбук предупредих, че се натяга излишно напрежение от някаква невероятна спекулация. Мисля, че това е естественият резултат”, допълва Куюмджиева.

През миналата седмица председателят на групата съветници на БСП в Общинския съвет Николай Радев поиска артистичният директор на „Пловдив 2019” да освободи поста си. Причината е одобрен и финансиран със 7 хиляди лева проект на фондация „Глас”, която организира прайд парада в столицата, писа тогава „Под тепето“. „Пловдивчани са загрижени. Получихме сигнали срещу проекта на фондация „Глас”, която организира прайд парада в София. Настояваме този проект да бъде прекратен”, заяви от трибуната Радев, цитиран от местните медии. Той определил финансирането на проект, който включва включва изложба, музикално събитие, лекции и дискусии посветени на ЛГБТИ като аморална пропаганда и обслужване на чужди интереси. Два дни преди това, пък, оставката на Куюмджиева заради същия проект поискаха и от ВМРО.

„Осъмнахме с грозен акт. Който не приемам като бунт на несъгласните. Приемам го като акт на посегателство срещу Пловдив и пловдивчани. Защото тази сграда и Общинска фондация „Пловдив 2019” носят еднакъв знак за всички ни – те олицетворяват града ни и престижното отличие, че сме европейска столица на културата. Нещо, което е факт и за съгласните с работата на общинската фондация, и за несъгласните с нея.” Така народният представител и бивш кмет на града Славчо Атанасов, цитиран от пловдивското издание, коментира случилото се тази нощ.

Според него, несъгласието означава умението да изразиш собствената си позиция с думи, в диалог и да можеш да я отстоиш. Пак в диалог. С разумни действия. Открито и прозрачно.

„Аз също имам резерви към работата на общинската фондация. Дори и общинските съветници не са наясно как се разходват парите на „Пловдив 2019”. Което е недопустимо, защото това са парите на пловдивчани. Но в никакъв случай няма и не мога да приема подобен акт на вандализъм. И тук е мястото да кажа – крайността винаги поражда крайност. Може би едната крайност – непрозрачната работа и опитът за прикриване на проекти, да поражда друга крайност – на тоталното отрицание.”, се казва още в позицията на Славчо Атанасов.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините