Свършиха терените в Индустриален и логистичен парк – Бургас

Индустриален и логистичен парк – Бургас
Илюстрация: Община Бургас

Свободните терени за развитието на бизнеспроекти в Индустриален и логистичен парк – Бургас са вече изчерпани. За това съобщиха от местната администрация в града. В края на 2019 г. площите в парка са запълнени 95%.

По тази причина през 2020 г. ще продължи работата по усвояване на последните поземлени имоти в зона „Българово“ и по обособяване на индустриалните зони „Долно Езерово“ и „Девети километър“.

П данни на Община Бургас в най-напреднала етап са дейностите по реализирането на Фаза 2 от изграждането на Индустриален и логистичен парк при входа на к-с „Меден рудник“. Там терените са с вече одобрени планове и подготвени за строителни дейности. Това, което остава, е изграждане на довеждаща инфраструктура.

В този периметър са разположени 11 различни по големина терена. Върху тях вече функционират базите на „Волво трък център Бургас“, „Интерфууд“ ООД, „Стиб 2“, „Бързо хранене Младост“, „Тандем 1991“, „Хит строй – К“. Пред завършване са тези на „Хидротек“, „Асти груп“ и „Балкан Сървис Мениджмънт“ ЕООД.

Новата сграда в Индустриалния парк се реализира върху покрита площ от 4000 м2, с височина до 15 м. Тя ще бъде използвана като модерен логистичен център, отговарящ на всички европейски стандарти. Инвестицията е в размер малко над 4 000 000 лв., като оптимистичните срокове за изпълнение предвиждат обектът да заработи през лятото на 2020 г.

Името на фирмата инвеститор е „Дорослава Строй“ ООД. Тя разполага със собствени производствени мощности, офиси, складови бази и над 100 души персонал. Основните дейности на компанията са ориентирани към строителство на сгради и съоръжения, производство, доставка и монтаж на алуминиева и PVC дограма, производство, доставка и монтаж на окачени фасади и стъклопакети.

Терените на Индустриален и логистичен парк Бургас
Илюстрация: Община Бургас

Поради изчерпване на свободните места в Индустриален и логистичен парк – Бургас (Фаза 1), тази година продължава работата по усвояване на последните парцели в зона Българово и по обособяване на индустриални зони в „Долно Езерово“, Девети километър, като най-напреднали са дейностите за реализиране на Фаза 2 на Индустриален и логистичен парк при входа на к-с „Меден рудник“ (там терените са с одобрени планове, засипани с чиста почва, заравнени и трябва да започне изграждане на довеждаща инфраструктура).

Очакванията на общинската администрация са в следващите три години в района на Бургас да бъдат открити 15 нови производствени бази.

„Индустриален и логистичен парк“ е съвместен проект на община Бургас с дял 49% и „Национална компания индустриални зони“ с дял 51%. Всички имоти на територията са захранени с вода, ток, оптика и т.н. На територията на зоната свои инвестиционни проекти изпълняват 35 предприятия. 15 от тях вече работят, други са в процес на строителство.

Индустриалната зона обхваща 240 дка и е насочена предимно към развитието на малки и средни предприятия, тъй като парцелите са с големина между 2 и 20 дка. Заявените предварително инвестиции надхвърлят 90 млн. лева. Общите заявени от инвеститорите работни места, които са разкрити или предстои да бъдат разкрити, са около 1000.

Сред най-големите стартиращи проекти е този на фирма „Сигматек“, която инвестира около 30 млн. долара в производствен и научноизследователски център за производство на части за самолетни двигатели. Производствените помещения на „Сигматек“ вече са изградени. Очаква се най-късно напролет предприятието да започне работа. Там ще бъдат разкрити над 200 работни места.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам