BG | EN

Свободата на словото в България намалява, според Индекса на устойчивост на медиите за 2018

Източник:mediasustainabilityindex.org

Свободата на словото в България през 2018 г. е намаляла, а страната ни остава в категорията на „неустойчива смесена система“ за медии и журналисти. Това е оценката в годишния доклад за България в т.нар. Индекс на устойчивостта на медиите (Media Sustainability Index или MSI) на базираната във Вашингтон неправителствена организация IREX.

Категорията, в която е поставена България, е предпоследната по качество категория, в която са „държави, покриващи минимални изисквания, в които има отделни сегменти в правната система, както и в правителството, които се противопоставят на система на свободни медии; ако има видим напредък в защитата на свободата на пресата, подобряване на професионализма и появата на нови медийна компании, то подобни явления са твърде нови, за да се прецени доколко те са устойчиви“.

Намаляването на свободата на словото пък е отражение на цялостната слабост на върховенството на закона, както и, заедно с редица други фактори, на това, че законите се прилагат избирателно и има хора, които се ползват с политическа защита срещу преследване, пише в доклада.

В него се посочва, че професионалните стандарти отслабват на медийна сцена от разпокъсани издания, използвани за прокарване интересите на собствениците им и отслабване позициите на съперниците им. Журналистите все повече си налагат автоцензура, за да се защитят от политически, корпоративен и криминален натиск.

Оценка на различните категории, класиране и промяна във времето от 2001 година насам.
Оценка на различните категории, класиране и промяна във времето от 2001 година насам.

Показателят за България като цяло през тази година леко се е подобрил – от 1.81 през 2017-та година на 1.89 пункта, но България, Румъния и Хърватия са единствените страни от ЕС, попадащи в район, в който се намират още Западните Балкани и бившия СССР, включително републиките от Централна Азия.

От 21 страни по общ показател на индекса България е на 12-о място. Преди страната ни е Киргизстан, а непосредствено след нея е Босна и Херцеговина.

Мястото на страната ни по всеки от показателите е както следва: По „Свобода на словото“ България попада на 13-о място – между Босна и Херцеговина и Таджикистан. По „Подкрепящи медиите и журналистите институции“ страната заема най-ниското от всички показатели 14-о място, по „Разнообразие на новинарските източници“ – 11-о, а по „Професионализъм на журналистите“ – 13-о. По „Бизнес управление на медии“ страната има най-доброто си постижение – 9-о място.

Анализът на IREX е смятан за един от най-задълбочените в света, тъй като оценява освен усещането за свобода на медиите, и правната, професионална и техническа среда, в която работят журналистите, както и доколко ги защитават държавата и работодателите им. Докладът за
Индекс на устойчивостта на медиите за Европа се изработва от 2000 г. насам в сътрудничество с Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID).

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Платеното паркиране в Балчик става 2 лв. на час

Цената за платено паркиране в Балчик се променя от 1 на 2 лева на час и ще важи от 9 до 20 часа в периода април - септември.

Условна присъда за фиктивно назначени работници по европрограма в Шуменско

Апелативният съд във Варна потвърди присъда за деклариране на неверни данни за фиктивно наети работници с цел финансиране от еврофондове в Шуменско.

Изнизали се през друг вход – как реагираха общинарите в Асеновград на протеста на местни жители

Близо 100 души протестираха повече от два часа вчера в дъжда, пред сградата на общината в Асеновград срещу откриването на кариера за добив на мрамор в землището на село Горнослав.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.