Свлачище затрупа хора в Смолян, реките преливат

Снимка: „Отзвук“

Свлачище затрупа къща в ромската махала на ул. „Младост”. Земната маса се е стоварила върху дома на семейство Райчеви снощи към 22,45 часа. В къщата били 11 души. Седем от тях незабавно са транспортирани за преглед в смолянската болница, съобщи регионалното издание „Отзвук“. В Хирургично отделение са приети 7-годишно дете, което е с три счупени ребра и 50-годишна жена. Двамата са с комоцио и множество наранявания по тялото.

„Умряха всички, идвайте, пълно е със загинали”, бил първоначалният сигнал на спешния тел. 112. Екипи на пожарната, полицията и Община Смолян пристигнали на място. „Първоначално бяха извадени двама възрастни и 7 деца, след което още двама възрастни от другата стая“, каза шефът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Николай Димов.

„Представители на Община Смолян и пострадалата фамилия оглеждат свободните общински жилища. Ще им бъдат предоставени и кашони с храна от първа необходимост. Взехме решение да предложим на общинските съветници да гласуват предоставянето безвъзмездно на терен да си построят къща”, каза зам.-кметът Мариана Цекова.

Заради продължилия повече от 24 часа проливен дъжд в Смолянска област са се активизирали множество свлачища. Критично е положението в района на „Топливо” в Смолян. До преливане на река Черна остават около 50 см.

В Рудозем река Арда също наближава критично ръба на преливане на отделни места. Отнесени са кабелите на оптичния интернет.

Две подпорни стени са се срутили в Мадан, една в неделинкското село Средец.

Реката в доспатското село Барутин е излязла от коритото и е наводнила две къщи и склад. „За щастие няма пострадали. Нанесени са само материални щети”, каза зам.-областният управител Адриан Петров. Според прогнозата на Националният институт по метеорология и хидрология очаква се спиране на дъждовете по обяд.

Нивото на реката в Устово се е вдигнала с около 1 м и е на 30 см от преливане.

На ул. „Маестро Атанасов“ има паднали камъни и земна маса. На ул. „Станевска“ са паднали камъни и земна маса до бившия сервиз „Делю“.

В с. Писаница са паднали камъни на пътното платно. Навсякъде са изпратени екипи за отстраняване на проблема.

В с. Требище има запушена коруба. Кметският наместник е организирал багер за отстраняване на тапата.

В с. Еленска е активирано свлачище, което подлага на опасност 3 къщи.

Община Мадан

На ул. „Туристическа“ има паднала подпорна стена. Затиснати са един автомобил, има материални щети. Пострадали няма. Със Заповед на кмета на Общината са затворени ул. „Туристическа“ и ул. „Родопи„. На улица „Родопи“ също има паднала подпорна стена. Свлачище се е активирало на ул. „Родопи“ до бизнес инкубатора. Махала в  с. Вехтино е откъсната, мостът е залят с вода и през него не може да се преминава.

В Община Баните нивото на реката се е вдигнало с около 40 см. Обстановката е нормална.

В Община Борино обстановката е нормална.

Община Девин – яз. „Тошков чарк“ прелива през преливника (3-4 м3).

Започва контролирано изпускане на яз. „Цанков камък“ със 100 м3 в сек.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам