BG | EN

Свлачище застрашава къщи и път към детска градина в благоевградско село

свлачище в Плетена
Снимка: blagoevgrad-news.com

Жители на село Плетена в община Сатовча са притеснени от опасността за активизиране на свлачище в селото. Заради лошото време, ситуацията се влошава с всеки изминал час. Една от намиращите се в непосредствена близост къщи вече е започнала да се руши.

Жителите на Плетена подават сигнал до регионалното издание „Благоевград нюз“ като последна възможност да накарат институциите да вземат мерки. В писмото си хората с тревога разказват, че свлачището се намира вътре в населеното масто, активно е от 2015 година, но в последните месеци активността му се засилва. Застрашени са няколко къщи, една от които (на снимката) е започнала да се пропуква. Свлачището е в квартал на селото, част от който представлява основна улица, водеща до детската ясла, детската градина и училището.

свлачище с.Плетена
Снимка: blagoevgard-news.com

Притесненията са, че независимо от множеството сигнали и посещения на държавни и общински служители, не са предприети никакви мерки.

Пред „Благоевград нюз“ кметът на село Плетена Радослав Кълков заявява, че очаква до 20 дни да започнат ремонтни дейности. Избрана е фирма-изпълнител и се очаква подобряване на времето за старт на дейностите.

„Аз също съм много обезпокоен, сутринта бях на място, в момента има заповед от мен и от кмета на Сатовча за затваряне на цялата улица и евакуация на хората. Ситуацията е много опасна,  пролетното време и многото валежи допринасят за иначе активното свлачище да върви с всеки изминал час. Надяваме се възможно най-бързо, по-скоро от 20 дни дори, да започнем да работим по него“, допълва кметът Кълков.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините